Последни Рецепти
Последни Статии

Френска лучена супа

Добавено в Супи без месо, Френска кухня

Добави към моето меню

Френска лучена супа
French Onion Soup рецепта за класическа френска лучена супа
есен е! За да борим настинките ни трябва топла супа. Опитайте нещо различно и божествено вкусно

4 големи кромид глави лук (около 1 кг)
2 с.л. зехтин
2 с.л брашно
1 ч.л. бяло вино
4 ч.ч. пилешки или телешки бульон (вода)
3-4 стръка магданоз
на вкус смлян черен пипер
1 дафинов лист
1 ч.л. мащерка
4 филии пълнозърнест хляб (или 1 франзела)
1 ч.ч. настърган кашкавал или сирене Груер

* Кромид лука се нарязва на тънки шайби
* В тенджера се загрява зехтина и се прибавя нарязания на шайби лук (лука изглежда много, но при готвенето намаля обема си)
* Лука се задушава докато омекне, като се разбърква внимателно, докато стане златист (около 40 мин);
* Тогава се долива бульон (вода), като в част от водата е разтворено и брашното. Овкусява се с подправките – дафинов лист, мащерка, нарязан магданоз, черен пипер. Добавя се и бялото вино;
* Супата ври така около 10 мин и се разпределя в огнеопорни купички, които се посатавят в тава. Купичките супа се покриват с препечени филийки пълнозърнест хляб (или франзела) и се посипват обилно с настърган кашкавал или сирене, което се разтапя добре при печене;
* Слагат се в студена фурна и се пекат около 10 мин, до златисто на сиренето на горен реотан и на края 2 мин на грил функция;
* Лучената супа се поднася топла.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории