Пържени банички
Добави към моето меню
Пържени банички по търновски
рецепта за вкусна закуска, която научих от бабата на съпруга ми. Когато я проготвям на моите порастнали вече деца имам чуството, че усещам времето, как ме връща назад при баба и … че добрите рецепти остават
2 яйца
1 кофичка кисело мляк0 (400 гр)
1 ч.л. сода за хляб
щипка захар
750 – 800 гр брашно
за плънката
250 гр сирене
2 яйца
50 гр чисто масло
Олио за пържене
* Брашното се пресява в голяма купа;
* В киселото мляко се добавя содата за хляб, като шупне се добавя към разбитите яйца с щипка захар;
* Брашното и яйчната смес се смесват и се замесва меко, еластично тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно;
* Готовото тесто се разделя на 2 топки. Всяка топка се разточва върху набрашнен плот с дебелина около 0.5 см. Реже се на правоъгълници в зависимост колко големи искаме да бъдат баничките – примерно 10 х 20 см страни;
* С калъпчето чисто масло се намазва баничката;
* На дългата страна на баничката се слага от плънката и се навива на стегнато руло.
* Плънката се приготвя като към настърганото сирене се добавят разбитите яйца;
* Пържи се в предварително загрято олио, като се обръщат от двете страни до златисто.
Поднасят се с кисело мляко