Пикантни пилешки бутчета с мед
Добави към моето меню
Пикантни пилешки бутчета с мед
рецепта за пиле с мед и много подправки – изключително лесна за приготвяне, учудвущо вкусна и различна със сладкокиселия аромат останал от карамелизирането
2 с.л. чесън на прах или 4-5 скилидки чесън, пресовани с щипка сол
1 ч.л. чили на прах
щипка кимион смлян
1 ч.л. червен пипер
щипка лют червен пипер
8 пилешки бутчета
1 с.л. олио
8 с.л. мед
2 с.л. ябълков оцет
* За 4 порции са ви необходими 8 бутчета. Трябва да се обезкостят или да вземете пържола от пилшко бутче;
* В голяма купа се смесват подправките – чесън на прах (или пресовани с щипка сол 4-5 скилидки), чили, млян кимион, червен пипер и щипка лютив червен пипер. Смесете подправките и добавете олиото. С приготвената марината намажете бутчета и ги оставете за 30 мин;
* Подредете ги в тавичка, в която долейте около 100 мл вода и ги сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса;
* Печете бутчетата около 5 минути от всяка страна;
* В малка купичка смесете меда (ако е захаросан го разтопете на водна баня) с ябълковия оцет. Необходима ви е четка за да можете да нанясете медената глазура по бутчетата (аз ползвам една четка в кухнята, тази с която намазвам с яйце питките и др печива);
* Извадете бутчетата от фурната и ги намажете с медената глазура (около 1/4 от глазурата) и ги върнете във фурната за 5 мин;
* Извадете отново бутчетата от фурната и ги обърнете. Намажете ги с медената глазура и ги върнете във фурната;
* Още два пъти вадите бутчетата и ги мажете с медената глазура докато свърши;
* На края пуснете бутчетата за 2 мин на грил функция и поднесете;
* Гарнитурата с която се съчетават най-добре е запечени на фурна картофи овкусени чесън.
Аз ги поднасям със задушени зеленчуци – броколи, карфиол и моркови.