Фритата с летни зеленчуци
Добави към моето меню
Фритата с летни зеленчуци
фритата е вид омлет, запечен на фурна – позволява композици от налични продукти по собствен вкус
Време за приготвяне 40 мин
Време за печене 25-30 мин
Порции 6
Продукти
6 яйца
2 тиквички
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 морков
1 глава кромид лук, средна
2-3 скилидки чесън
2 домата
100 г кисело мляко
1 с.л. брашно
200 г извара
2-3 стръка магданоз
Няколко листа босилек
Смлян чер пипер на вкус
2 с.л. зехтин
Приготвяне на фритата с летни зеленчуци
• Тиквичките се нарязват на кръгчета и се запичат в тиган намазан с малко зехтин от двете страни колкото да омекнат и станат леко златисти
• Кромид лука, скилидките чесън и моркова се задушават в останалия зехтин, след което се смесват с нарязаните чушки
• В тавичка за печене се редят половината тиквички, слага се сместа с лук, моркови, чесън и чушки, след което отгоре се редят останалите тиквички
• Доматите се режат на кръгчета и се подреждат отгоре
• Яйцата се разбиват с вилица и се смесват с изварата, кисело мляко, 1 с.л. брашно и се залива фритата
• Пече се на средна фурна на 200 градуса до златисто, яйцата трябват да стегнат и да се запекат
• Поднася се нарязано като торта, като се поръсва с магданоз и босилек
Идея може да се поръси с 2 с.л. пармезан и да се запече до златиста коричка
Поднася се със салата