Последни Рецепти
Последни Статии

Зелена диета

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Зелена диета
или още
Диета в цвят зелен

Зелената диета се отнася към „цветните“ диети и нейното авторство се преписва на американски диетолози.
Нейната същност е проста – ядат се само растителни продукти, които са зелени на цвят. Могат да се консумират без ограничение зелен лук, краставици, зелен боб, тиквички, зеле, зелен грах, зелени чушки, броколи. Може да се пие зелен чай и билков чай.

зеленчуци

Зеленчуците може да се консумират сурови, варени, варени на пара или печени. Салатата може да се подправя със зехтин. Но солта е желателно да се избягва, затова може да се използват зелени подправки – магданоз, босилек, майорана, копър

Такава диета може да продължи най-много седем дни, като затова време може да се намали теглото до 5 кг.
Зелената диета може да бъде и като разтоварваща едно или тридневна диета.
Доколкото тази диета включва минимално количество белтъчини е по-добре да се избягва активно физическо натоварване
Зелената диета може да доведе до изпитване на отпуснатост, сънливост, по-лесна умора. Тези, които проблеми със стомаха трябва да бъдат внимателни, защото хранителен режим богат на фибри може да доведе и до проблеми – може да има подут корем или запек.
Затова се препоръчва да се пие айрян, кисело мляко или кефир.
Зелената диета не е подходяща за деца, бременни и кърмещи жени
Затова се препоръчва на хора с проблеми със сърцето и хипертония, както и за хора с високо ниво на холестирин в кръвта.

плодове

Някои диетолози твърдят, че продуктите в цвят зелен имат отрицателна калорийност – т.е. че за тяхната преработка организмът ще употреби повече енергия колкото ще получи при усвояването им.

Освен това зеленият цвят на продуктите зарежда с оптимизъм, свързва се със свежест, пролет, лято … Освен това съдържат много антиоксиданти, минерални вещества, витамини, богати са на фибри.
Зелената диета е полезна за почистване на кръвта, подобрява работата на храносмилателната система, повишава самочувствието.

На тази диета няма да чувствате глад, защото изобилеито от фибри – това е и усещане за ситост. Обемът на стомаха е около 300 мл, толкова и като обем храна трябва да поемаме. Ако чувствате глад правилно е да се храните няколко пъти по малко, храната да е като обем колкото една чаша – 200-250 мл кубични (мерим обем).

Речник Холестеролът (наричан някога холестерин) е стерол (комбинация между стероид и алкохол) и липид, съдържащ се в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло и транспортирано в кръвната плазма на всички животни.
Човешкият организъм може да си синтезира до 80 % от холестерола, който му е необходим. Нормалната синтеза е около 10 mg холестерол дневно за 1 kg телесна маса. Новосинтезираният холестерол, както и приетият с храната, постъпват в черния дроб. Там холестеролът се свързва със специални транспортни белтъци в липопротеидни комплекси с ниска плътност (Low Density Lipoproteins – Cholesterol, LDL-C, наричан от неспециалистите “лош холестерол”). LDL-C разнасят холестерола до всички клетки и тъкани на човешкото тяло – те много се нуждаят от него.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории