Сушени домати
Добави към моето меню
Сушени домати за зимата
една рецепта от италианската кухня, едно е когато гледаш малките бурканчета в магазина и съвсем друго когато си ги приготвиш сам, по-вкусни са
Чудесно мезе за зимата и съставка за приготвянето на по-изискани сосове
за сушените домати:
1 кг домати
1/4 връзка магданоз
10-15 листа босилек
2 стръка розмарин
2 ч. л. сол
1-2 ч. л. захар
за маринатата: 4-6 листа босилек
2-3 клонки розмарин
2-3 стръка магданоз
2-3 скилидки чесън
зехтин за заливане
Доматите се нарязват на четвъртинки, посоляват се и се оставят да престоят 30 минути.
След това се нареждат в тава, поръсват се със захар и с наситнените зелени подправки. Слагат се в предварително загрята на 100 градуса фурна, сушат се 1/2 час, след това се обръщат и се пекат още около 3 часа.
Когато са готови, доматите се разпределят в 2-3 малки бурканчета, поставя се по една скилидка чесън, магданоз, 1-2 листа босилек, 1 клонка розмарин, притиска се добре и се залива със зехтин. Съхранява се на хладно.
Вярно е,че се приготвят много дълго, но си струва, аз ги приготвих на вилата докато на печката с дърва приготвях печените чушки. Тази рецепта е на Звездев