Последни Рецепти
Последни Статии

Защо децата трябва да ядат плодове и зеленчуци

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Плодовете и зеленчуците са изключително важна част от хранителния ни режим, особено за децата – фактор, който постоянно бива изтъкван отстрана на учените. Въпреки това, менюто на много деца не включва пресни храни.

Много от продаваните в магазините храни всъщност нямат никаква хранителна стойност, както и място в балансирания хранителен режим.

fruit-children
Защо децата трябва да ядат плодове и зеленчуци

Според данните на ново проучване това може значително да повиши риска от развитие на астма.
Д-р Девън Престън и изследователския екип от Вирджинския университет в САЩ анализират данни от здравните картони на общо 2043 деца в периода между 2014 и март 2015 г. Установява се, че около 10% от децата живеят на не повече от 1,5 км от супермаркет и именно сред тях се наблюдава повишен риск от развитие на астма, в сравнение с връстниците им, които не живеят в близост до такива магазини.

Първоначално разликата може да не стори много голяма – 17% от децата, живеещи в близост до супермаркет, който е на не повече от 1,5 км, страдат от астма, в сравнение с 21% от тези, които са по-далеч от него. Тя става по-ярка, когато изследователите взимат предвид и други заболявания и състояния, свързани с астмата.

След като проверяват данните за наличие на затлъстяване и сенна хрема, специалистите стигат до заключението, че сред децата, консумиращи храни без реална хранителна стойност, рискът от астма се повишава с цели 53%.

Констатациите се припокриват с данни на предишни проучвания, които свързват тези вредни храни с висок риск от диабет, хипертония, депресия и други здравословни проблеми.

Специалистите поясняват, че бързите закуски и т нар. „комфортни храни“ са силно обработени и в резултат на това са стерилни. От друга страна, естествените храни, като плодовете и зеленчуците, съдържат естествени бактерии и други хранителни вещества. Това може да бъде доказателство, че микробиомът също оказва влияние върху развитието на астма.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории