Последни Рецепти
Последни Статии

Постна содена питка за Бъдни вечер

Добавено в Хляб, питки

Добави към моето меню

Постна содена питка
Някой от вас видяха първите снежинки. Стана студено и днес твърдо реших да замеся постната содена питка за наближаващите празници.
%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%ba%d0%b0-1
Рецепта споделена от Sonia Danova

Някой от вас видяха първите снежинки. Стана студено и днес твърдо реших да замеся постната содена питка за наближаващите празници. Брашното е на София мел за баници.

Продукти:
600 г бяло брашно (колкото поеме от пакет 1 кг София мел за баници)
1 с.л. сол,
1 с.л захар,
2 с.л. олио
1 равна ч.л. сода бикарбонат
500 мл минерална газирана вода
%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%ba%d0%b0-2
Начин на приготвяне:
• Взех купата в която меся и изсипах повече от половината пакет с брашно. Прибавих 1 с.л. сол, 1 с.л захар, 2 с.л. олио и равна ч.л. сода бикарбонат. Разбърках с лъжица. За течност използвах 500 мл. минерална газирана вода, която изсипах в купа и я затоплих, макар че беше на стайна температура.
• Започнах да добавям от нея ида забърквам тестото с лъжица. Така изчерпах водата, добавях си и от брашънцето. След като ми стана трудничко с лъжицата, оставих я и започнах да меся с едната ръка, а с др. ръка добавях още брашно.
• Като се оформи тестото извадих го от купата и го поставих върху плота. Месих го няколко минути като ръсех по малко брашно, до като спря да лепне. След това го ударих 40 пъти в плота. Оформих хубава топка, която завих с памучна кърпа. Оставих тестото да отпочине за 30 минути.
• От пакета брашно ми остана около 100 грама. За снежното човече бях си заделила малко от тестото. Него го оформих с помощта на силиконова формичка, която днес закупих от Лидъл.
• След изтичане на 30-те минути с помощта на дланите разплесках тестото, оформих го на питка и го поставих в намазнена и набрашнена тава.
• Пекох 35 минути, но е добре да се наглежда. След като се опече намокрих я с водичка и завих в кърпа за да обилколи нивата.
Единствената разлика от содената питка с кисело мляко и тази е в цветът, тази жълтее. Супер е, каза моят дегустатор

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории