Фунийки с млечен крем
Добави към моето меню
Фунийки с млечен крем
касиката на нашето детство – вкусно и празночно – фунийки с крем
Продукти
за тестото
4 яйца
1 и ½ ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат, разтворена в киселото мляко
½ ч.ч. свинска мас
1 пакетче ванилия
1 кг брашно
За крема
1 л прясно мляко
1 и ½ ч.ч. захар
2 пакетчета ванилия
8 с.л. брашно
4 жълтъка
Приготвяне на тестото
• От изброените продукти се замесва тесто.
• Прави се на малки топки и всяка топка се разточва на тънка кора.
• Разрязва се на ленти, широки около 1 см, с помощта на къдрав нож
• Нарязаните ленти се навиват около метални форми (продават се, а може и ссами да ги направите от капачки за буркани) с леко застъпване
• Пекат се на умерена фурна
• Още топли се изваждат от формичките и като изстинат се пълнят с крема
Приготвяне на крема
• Млякото се сварява и постепенно към него се прибавят останалите продукти
• Жълтъците се прибавят на края, когато сместа е почти изстинала
• С готовия сгъстен крем се пълнят фунийките, като отвора на всяка фунийка се овалва в смлени орехи
• Готовите фунийки се наръсват с пудра захар
Да ви е сладко
Рецептата написа Светла Димитрова
Снимка Лидия Христова