Ичли Кьофте
Добави към моето меню
Ичли Кьофте
рецепта Юммю Варналъ
Първия ми опит за Ичли Кьофте
Продукти
Плънка:
500 г кайма,
4 средни глави лук,
1 с.л. гъсто доматено пюре,
1 шепа орехи, (но аз не сложих, нямах вкъщи)
подправки: риган, джоджен, черен пипер, леко лют пипер, сол, малко растителна мазнина.
Тесто „ глазура”
2 водни чаши (200 мл) ситен булгур,
2 водни чаши пшеничен грис,
2 яйца,
1 с.л.сол,
1 с.л. брашно,
при необходимост малко вода.
Рецепта за Ичли Кьофте
* Лукът се нарязва на ситно, задушава се, прибавя се каймата.
* Запържва се до готовност на каймата, като малко преди да се отстрани от котлона се добавя доматеното пюре, накрая подправките по ваш вкус.
* Замесва се тесто от предварително накиснатия в 2 водни чаши гореща вода и изстинал булгур, грис, яйца, сол, брашно,ако е необходимо се добавя брашно.
* Тестото трябва да се замеси до толкова, колкото да може да се оформи добре на кюфте.
(Оформянето може да видите тук http://en.vidivodo.com/video/icli-kofte-tarifi-gurmetv/486009)
* Готовите кюфтета се пържат в повечко олио и повярвайте не стават мазни
Само да уточня в интернет пространството има най-различни варианти за този вид кюфтета, моят е само един от тях. Посоченото видео е само за оформянето аз ги направих по тази рецепта, която съм написала.