Ястия от дивеч
Добави към моето меню
за ястията с дивеч
Основни правила при приготвяне на ястия от дивеч. Сега когато ловния сезон е хубаво, направо си е цяло приключение да се приготви нещо такова.
Ястията от дивеч се разделят в три групи:
а) ястия от пернат дивеч – фазан, яребици, бекаси, пъдпъдъци
б) ястия от дребен дивеч – зайци
в) ястия от едър дивеч – елени, сърни, диви прасета и др.
Месото от дивите птици и животни поради особения им начин на хранене и живот е твърдо и жилаво. Ето защо веднага след добиването му то не може да се обработва.
Месото от дивите животни се оставя няколко дни на студено мяст в собствената им кожа, а птиците – в пергаментова хартия.
Продължителността е: за яребиците – 3-4 дни; за глухарите – 5 дни; за фазаните – 3 дни; за бекасите – 5 дни; за зайците – 2-3 дни. Веднага след убиването дивечът трябва да се почисти от вътрешностите.
Преди да се подложи на топлинна обработка, месото от дивеч се маринова в продължение на 24 часа.
Тъй като дивечовото месое бедно на мазнина, то се увива с филиики от сланина или се приготвя с по-голямо количество мазнина.
Най-често използвани топлинни обработки са задушаване и печене, особенно на скара.