Млечно-чеснов сос
Добави към моето меню
Млечночеснов сос
рецепта за сос класика, който се съчетава с бели риби, на скара, грил или запечени на грил тиган или панирана бяла риба, сос, който идеално се съчетава с пържени тиквички или зеленчукови кюфтета – картофени, с тиквички.
200 мл кисело мляко
2 с.л. майонеза
2 с.л. извара
3 – 4 скилидки чесън или 2 стръка зелен чесън
4 – 5 стръка копър
2 – 3 стръка магданоз
1 с.л. оцет
1 щипка сол
* Скилидките чесън се почистват и се счукват в дървено хаванече с щипка сол. Или се пасират в блендер с 1 с.л. вода;
* Ако използвате стръкове зелен чесън – зелената част се реже на ситно, а се сучква (или пасира) само бялата част;
* Към чесъна се прибавя киселото мляко, нарязания на ситно копър, магданоз, изварата, майонезата и се разбърква хубаво.
В зависимост от личния вкус и основното ястие – има различни варианти.
– Може да се добави 1 с.л. зехтин.
– Ако се сервира към риба се добавя повече оцет или лимонов сок.
– Майонезата може да не се слага, ако се прави по-лек сос.
– Извара може да не се слага също, може да се направи вариант и със синьо сирене – вкусът е съвсем друг тогава и е много подходящ за пица.
– Може да се сложи 1 с.л. смлени орехови ядки.