Пита с червен пипер
Добави към моето меню
Пита с червен пипер
Рецепта споделена от Мима Димитрова
Рецепта как да приготвите празнична пита от майсторката на тестото Мима Димитрова. Идеята е позната, оформлението е по Зуркан. В този вариант се получава по-цветна и ароматна заради червения пипер.
Продукти:
40 г мая (1 кубче)
1 ч.л. захар
1,2 кг брашно
500 мл прясно мляко
125 г масло (немско) 1/3 от него се отделя за намазване м/у корите.
50 мл олио за намазване на корите в комбинация с маслото
3 яйца + 1 белтък
1 жълтък и олио за намазване, преди печене.
Червен пипер за оцветяване на корите, 2-3 с.л.
Начин на приготвяне:
• Маята се слага да шупне с 1 ч.л. захар, няколко с.л. брашно и хладкото мляко. Добавя се към брашното, яйцата, 2/3 от маслото и се замесва тесто, което се остава да втаса
• Втасалото тесто се разделя на 3 топки
• Всяко топче се разделя на 4 части. Две от частите се оцветяват с червен пипер
• По същия начин се оцветяват и останалите топки тесто
• Разточва се. Правите прорез на всеки триъгълник. От върха провирате с пръст и превъртате два пъти
• Със средното топче постъпвате по същия начин,само,че триъгълниците разрязвате до края.
• Получените листенца поставяте между първия ред и накрая с последното топче оформяте средата по желание.