Последни Рецепти
Последни Статии

География на кюфтето

Добавено в Ястия с кайма

Добави към моето меню

Кюфтетата са познати по целия свят в различни варианти и названия. Спорно е от къде произлизат, но за тяхна родина се смята арабския полуостров.
Българската дума кюфте идва от персийската дума kūfta, която означава „смилам“, от там и турската köfte и гръцката κεφτές. Много варианти има в турската кухн.
На руски кюфтето се нарича „тефтели“; на френски е bulette (от френската дума boule – топка), на немски е Frikadelle (на италиански: frittatela – пържена) или Fleischpflanzerl.
На Световното изложение в Сент Луис през 1904 немски изложители са продавали кюфтета под името хамбургер. Оттам произхожда американското burger, american burger. На английски език кюфтето се нарича patty (пърженка) или meatball (месна топка).

kufteta pix

География на кюфтето

Кюфтета се приготвят по целия свят, във всякакви вариации като най-важното при тях са подправките, които се добавят в каймата. Това е ястие от смляно на кайма месо, с лук и подправки. Приготвя се чрез пържене, печене на скара или печени на фурна, по-рядко чрез паниране или варене.

Има и кюфтета, които не са от месо, а от зеленчукова смес – картофени кюфтета, спаначени кюфтета, кюфтета от тиквички, нахут и др., както и рибени кюфтета.

recepti kufteta
Рецепти с кюфтета

Foodpanda разгледа различни видове от храната, оформена като глобус и превърнала се в истински фаворит.

Африка и Турция – кюфтета с кускус. Подправени с канела и кафява захар, тази рецепта наистина ще разшири вашите хоризонти за кюфтето.

Франция – Кюфтета със сос от червено вино.

Германия – Немски кюфтета с гъбен сос- Наричат ги „шатц“, което означава съкровище.

Корея – Остъклени кюфтета- Корейската дума за кюфте означава „нещо кръгло”. Кюфтето се покрива с глазура от соев сос, захар, винен оцет.

Ливан – Кюфтета с кисело мляко- Приготвят се по традиционен начин и задължително се хапват с пръсти като се потапят в кисело мляко.

Испания – Кюфтета почти без месо- Предимно се правят с малко кайма и много овесена каша, която дори няма да усетите.

Швеция – Благодарение на Икея една от най-популярните рецепти за кюфтета със сос е за “Кюфтета по шведски” като ги гарнираме с картофено пюре и сладко от червени боровинки. Казват, че тази рецепта имала история, която започвала от Истанбул, но това е вече отделна история.

Шотландски кюфтета – Това е една от най-полулярните рецепти в дните след Великден или когато сме на диета – овкусена кайма и варено яйце, който са изпечени. Те имат свой специален празник. Легендата гласи, че група шотландци, които се посетили Швеция, приготвяли специални кюфтета, с които се хранели и били неописуемо силни и здрави.

Виетнам – Виетнамски телешки кюфтета в доматен сос- Тази рецепта е позната и в България, но във Виетнам е допълнена с парченца воден кестен.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории