Последни Рецепти
Последни Статии

Затлъстяването води до рак

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Поддържането на тегло, да го наречем здравословно, оптимално за нас и начина ни на живот е необходимо условие да бъдем здрави. Това е динамичен процес и зависи от взаимодействието на различни фактори – прием на храна, енергоразход (за храносмилане, основни жизнени процеси), физическа активност, хормонален статус, сън, ниво на стрес и др.
Факторите, които най-лесно може да се повлияят на теглото ни са хранене и физическа активност.

BMI (body mass index) е популярен показател за категоризиране на хората по отношение на техния ръст и тегло. Изчислява се като теглото в килограми се раздели на квадрата на ръста в метри. Нормални се приемат стойности между 18,5 и 24,9 кг/м2. Като наднормено тегло се определя това, при което индексът е между 25 и 29,9, а като затлъстяване – при индекс над 30 кг/м2.
Със сигурност имате поне една апликация на телефона си с която да го пресметнете. Направете го, преди да продължите с няколко факти от изследвания.

cancer pink pix

Статистиката показва, че липсата на достатъчно физическа натовареност и наднормено тегло имат отношение към повишения риск за развитие на някои онкологични заболявания.

Обобщение на резултатите от проучвания показва, че затлъстяването при жени след настъпване на менопаузата увеличава риска за инвазивен хормоночувствителен рак на гърдата между 1,5 и 2 пъти. Парадоксално, тази зависимост е обратната при жени в активна репродуктивна възраст.

Анализът на резулати от епидемиологични проучвания за показва връзка на затлъстяването с риска от рак на ендометриума.

При наднормено тегло е доказана корелация с повишения риск от рак на дебелото черво и при двата пола. С по-голяма тежест е затлъстяването в областта на коремната стена и коремните органи (висцерално затлъстяване). Повишената мастна тъкан на тези места има отношение към развитието на метаболитен синдром, инсулинова резистентност, покачване на нивата на инсулин и инсулиноподобен растежен фактор. В кръвта се отделят и повече възпалителни молекули.

Затлъстяването има отношение и към развитието на аденокарцином на хранопровода. Повишената честота на този вид рак се обяснява с по-високата степен на гастроезофагеален рефлукс (връщане на храна от стомаха към хранопровода) при хората с наднормено тегло. Това води до промяна в характеристиките на лигавичните клетки в долната част на хранопровода и тяхната злокачествена трансформация.

obesity
Билборд в Англия, който предупреждава за опасността от онкологични заболявания при наднормено тегло бе остро разкритикуван като засрамващ пълните хора.

Затлъстяването е най-честата предотвратима причина за развитие на няколко типа рак, твърдят учените от Cancer Research UK – британска благотворителна организация, която се занимава с изследване на рака, цитирани от BBC.

Данни от изследване на центъра показват, че затлъстяването е основната предотвратима причина за рак на стомаха, бъбреците, яйчниците и черния дроб.

Доскоро тези заболявания са били диагностицирани най-често при пушачите. Пушенето си остава водещата предотвратима причина за появата на рак, но затлъстяването вече заема второ място. На трето са ултравиолетовите лъчи.

Тази тенденция е обяснима, доколкото броят на пушачите намалява, по-бавно у нас, по-видимо в някои други страни. Но затлъстяването за което се говори се оказва, че скоро може да стане водеща причина за онкологични заболявания.

Милиони са изложени на риск от рак заради теглото си, а затлъстелите хора са в съотношение две към едно спрямо пушачите.

Източник: д-р Антоан Гарев Затлъстяването е рисков фактор за повишената честота на някои онкологични заболявания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории