Питка за Гергьовден
Добави към моето меню
Питка за Гергьовден
рецепта Дарина Николова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден и жури – едни от най-добрите кулинарни блогъри
2 яйца (1 жълтък се оставя за намазване на питката)
1 кубче мая – 42 г
200 мл прясно мляко
100 мл вода
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
50 г масло
50 мл олио
Брашно – около 700 г
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Оставя се да втаса.
Брашното се пресява в купа, прави се кладенче и се добавя втасалата мая, яйцето и единия белтък, водата, солта, размекнатото масло и олиото и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло. След като е удвоило обема си се премесва отново и се разстила в намаслена с олио или масло тава с диаметър 30 см. Добре е тавата да е висока не по-малко от 10 см., за да може да расте питката нагоре.
От 100 мл вода, щипка сол и брашно се замесва тесто за декорация на питката. Разточва се и се изрязват фигурки по желание.
Елементите се залепват като се навлажняват леко с вода от страната, от която ще се залепват. След като втаса питката се намазва с жълтък разбит с 1 с.л. оцет, олио или кисело мляко, без да се намазват декорациите. Надупчва се с вилица или дървен шиш на 4-5 места, за да взима въздух тестото и да не се напука при печене и да се запазят декорациите.
Пече се на 180 градуса около 30-35 мин., като при нужда се покрива с лист фолио, за да не изгори.
След като се извади се покрива с кърпа без да се напръсква с вода.