Гергьовско aгне
Добави към моето меню
Гергьовско aгне
рецепта Петя Цанкова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Май е месецът с едни от най-хубавите и истински български празници!!!
Един от тях е Гергьовден!….каква приятна суматоха е сутрин да се приготви жертвеното агне във всяка къща на село !
Традиция беше във фамилията ни Гергьовското агне да се напълни с леко запържени в много зелен лук ориз и булгур ,сварените дреболии и много джоджен и цяло да се изпече в бабината пещ …..и първата порция от готовото агне и стрък пресен чесън се раздаваше на комшиите за здраве и благослов….
Ех,спомени, спомени !..примесени с аромата на най-вкусното агне…..
…Сега живея в града ,пещ нямам,агнето е все още от село.Приготвям го, придържайки се към старата семейна рецепта ,пригодена от мен за градската ми фурна !…
Споделям я с удоволствие с вас и се надявам да ви хареса
Необходими продукти:
1 агнешка плешка ,нарязана на порции
1/2*купа агнешки дреболии ,предварително сварени и нарязани на дребно
1/2 купа булгур
1 купа ориз
2 вр.пресен лук
1 вр.джоджен
1с.л.червен пипер
щ.черен пипер
сол на вкус
70 гр олио
*купата =350 мл
Смес за овалване на агнешките порции :
2 с.л.олио
1с.л. червен пипер
1 с.л.сух джоджен
1 с.л.чубрица
1/2 ч.л.черен пипер
Начин на приготвяне:
Порциите агнешко се сваряват.Изваждат се и се овалват хубаво в сместа ,приготвена за тази цел, а бульонът се прецежда.
Фурната се включва да се загрява на 250 *С.
В тава се слага олиото и в него се запържва леко нарязания лук.Прибавят се дреболиите и се запържват и те .Следва измития хубаво със студена вода ориз ,пърже се докато стане стъклен.И накрая се прибавя измития булгур.Пържи се 1-2 мин. и цялата смес се залива с 6 купи агнешкия бульон.Посолява се на вкус.Слагат се и подправките -черен пипер и нарязания джоджен.Разбърква се добре.Отгоре се нареждат добре оваляните в подправките порции агнешко.
Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната да се пече.
След около час фолиото се маха и тавата се връща обратно ,за да се запече приятно агнешкото и да хване хрупкава коричка.
Резултатът го виждате сами :),а вкусът е почти като на агнето от детството ми ,печено в пещ……
Порциите задължително се сервират с пресен чесън !
ДОБЪР АПЕТИТ !
Рецептата изпраща Петя Цанкова от гр.Варна