Как да преборим чувството за глад
Добави към моето меню
Изморени от постоянното чувство за глад водим безкрайна борба с излишните килограми, или с тези килограми, които ни изглеждат в повече. С настъпването на пролетта, събличаме дебелите дрехи и искаме да влезем във форма. Нима цената, която трябва да платим е това усещане за глад и пролетна умора?
На помощ идват храните, богати на влакнини, фибри и целулоза. Те са безопасни по отношение на излишните сантиметри и килограми. Целулозата и влакнините утоляват глада, защото бързо поглъщат течностите и се надуват. Помогат и да се справим и с такъв проблем като констипацията. Край на рекламите на Danon и няма да приличаме на тези проблемни дами.
Как да преборим чувството за глад
Храни, които съдържат повече фибри
* Ябълка – 1 плод със среден размер – 3 гр.
* Банан – 1 плод със среден размер – 2 гр.
* Портокал – 1 плод със среден размер – 3 гр.
* Круша – 1 плод със среден размер – 4 гр.
* Ягода – 1 чаша – 4 гр.
* Грозде – 1 водна чаша – повече от 1 гр.
* Боровинки – 1/2 чаша – 2 гр.
* Броколи термично обработени – 1/2 чаша – 2 гр.
* Морков – 1 корен със среден размер – 2 гр.
* Спанак – 1 чаша – 1 гр.
* Спанак термично обработен – 1/2 чаша – 2 гр.
* Запечен с кожата картоф – 1 плод със среден размер – 4 гр.
* Грах термично обработен – 1/2 чаша – 3 гр.
* Домат – 1 плод със среден размер – 2 гр.
Храни с високо съдържание на вода
Помисли си, кое по-бързо ще утоли глада ти – ябълка или сухар? Преимуществото на ябълката е очевидно. Доверете се на вашия инстинкт за това коя храна ви харесва и коя не (не на рекламата и навика) и яжте с вашата собствена мярка.
Продуктите, които консумираме трябва минимално да се подлагат на термична обработка, тъй като такива храни съдържат много повече влакнини и по-малко прости въглехидрати.
Негативен пример – чипсът. Можеш да изядеш цял пакет и пак да не се чувстваш сит и като прибавим всичките консерванти в пакета с чипс!
Това са няколко храни, които добре засищат, но не водят до напълняване
* Кафяв неполиран ориз, към който могат да се добавят зеленчуци на пара.
Кафяв ориз продават в китайските магазини и в диетичните. Аз ползвам основно бланширан ориз, който приготвям в микровълновата фирна, в йенски съд с капак. Съотношението е 3:1 вода ориз, за окло 5 мин завира, след което се оставя 20 мин на 250 вата. Гарнира се със зеленчуци и подправки на вкус. Най-често изполвам гъби, моркови, грах и царевица, никога не слагам месо.
* Пресни плодове, които имат ясно изразена кора: ябълки, круши, мандарини, лимони, портокали, грейпфрути.
Вече е пролет и купуваме последните ябълки и портокали за този сезон. Копривата е вече факт, скоро ще има още толкова свежи неща. Сезонното хранене също има своите предимства, най-важното за мен, е че така сме в хармония с природата сред която живеем.
* Варени с обелките картофи
Доказано е че най-голямата част от полезните вещества на картофите се намират точно под кората. Когато ги варите с обелките вие ги запазвате. Пресните картофки, е достатъчно да се измият добре с вода и да приготвите ястието. Има една рецепта за надупени картофи или задушени пресни картофки с масло и копър. И за миг не мога да си представя, че тези картофи ще бъдат обелени.
* Бобови: грах, бял боб, леща, фъстъци, нахут, соя
Спорен е въпроса за представителите на семейство бобови. Много са вкусни, но задължително трябва да се накисват предварително във вода за 24 часа.
Аз съм месарка и когато пробвам да карам на плодове и зеленчуци, е все едно че нищо не съм яла.
Нещо на мен не ми подтискат апетита.