Последни Рецепти
Последни Статии

Митове за отслабаването

Добавено в Диети

Добави към моето меню

20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.

Проблемът за наднорменото тегло е един от най-актуалните здравни проблеми днес. Онова, което специалистите наричат потребителска треска за по-качествени продукти, води неусетно до все по-честата употреба на висококалорична храна. Все повече хора предпочитат “бързото хранене”, а за движение и физически упражнения се отделя много малко време.
Като резултат нараства броят на хората, страдащи от затлъстяване, а това предизвиква и редица съпътстващи болести. Според данни на Световната здравна организация над 40% от населението в света е с тегло над нормата, а в някои страни този процент е над 60.

Информацията за начините на отслабване е една от най-популярните теми, както в специализираните, така и в общите издания. С всеки ден нараства броят на предлаганите различни диети. Всяка нова диета се приема с възторг и често предоверяващите се пациенти приемат за вярно всичко, което им казва поредният диетолог. Но специалистите по правилното хранене са разделени в своите разбирания и съвети за правилно хранене, всеки има свой собствен метод.
Напълно безсмислено е да бъдат спазвани сляпо отделните препоръки. Възможно е не само да не постигнем желания резултат, а и да навредим на здравето си.

Сюзана Клаус, професор в Института по хранене и обмяна на веществата в град Постдам, Германия определя като най-разпространени следните 20 мита за отслабването:

Може да се отслабне като се употребяват нискокалорични продукти.
Обаче благодарение на низката си калоричност тези продукти не ни засищат достатъчно и се налага да се храним повече. Ефектът е нулев, а освен това може да се предизвика и разширение на стомаха.

За затлъстяването е виновна захарта.
Даже напълно да изключим всичко сладко от нашето меню, в много продукти се съдържат различни вещества, например нишестето, които организмът преобразува в захар. А и захарта е необходима на организма, защото тя е незаменим източник на енергия.

Трябва да се употребяват по-малко въглехидрати.
Върху това становище се базират различни диети, някои от които изключват от храненето и мазнините. Тези диети могат да ни помогнат, но след много дълго приложение. Всички възможни негативни последствия за организма все още не са достатъчно изучени.

Трябва да се яде често, но по-малко.
Това твърдение не е доказано от никакви научни данни. Теглото се натрупва в организма въз основа на общото ежедневно количество храна и нейната калоричност. Няма никакво значение дали тя е изядена на два или десет пъти.

Може да се яде всичко, но да се изяжда само половината от необходимия порцион.
Тази много модна заблуда може да ви помогне да отслабнете, но ще навреди на здравето ви – бързо ще усетите недостиг на витамини и други ценни вещества.

Гладуването може да ни помогне да отслабнем бързо и прочиства организма от вредни вещества.
Можем да отслабнем, но при възстановяване на нормалния ни хранителен режим ще напълнеем дори повече.

Ананасите помагат да се отслабне, дори ако се употребява мазна храна.
В ананасите действително се съдържат вещества, които разграждат мазнините. Но когато попаднат в стомаха, те се дезактивират и не могат да възпрепятстват натрупването на мазнини. Съвсем различен би бил случая, ако науката успее да изолира тези вещества от ананаса и създаде на тяхна основа специален медикамент.

Редовната употреба на слабителни чайове спасява от затлъстяването.
Това е опасно заблуждение! Да се пие такъв чай се препоръчва само при постоянен запек. В противен случай може да се причини вреда на микрофлората на стомаха и червата, което ще доведе и до проблеми с имунната система.

Причината за затлъстяването е мазната храна.
Но мастните киселини са необходими на организма, тъй като те са незаменимо звено при обмяната на веществата. При недостиг на мазнини възникват проблеми с жлъчката. В дневната ни доза храна трябва да има не по-малко от 20% мазнини.

Отказването от вечеря може да ни помогне да отслабнем.
Този метод действа не върху всеки организъм. Решаващо значение има количеството храна, а не времето, когато е изядена.

За да си запазим фигурата трябва два пъти годишно да приемаме средства за отслабване.
Този метод може да причини сериозна вреда. Ефектът от прилагането на този метод се постига или за сметка обезводняването на организма – тогава страдат бъбреците, или от слабителното действие – страдат стомаха и червата.

Редовните занимания със спорт премахват необходимостта от ограничаване в храната.
Заниманията със спорт и движенията изгарят калориите, но не толкова интензивно, колкото ни се струва. Например един час джогинг изгаря само толкова калории, колкото се съдържат в един шоколад.
Пример, нещо, което ми се случи на мен самата – когато отказах цигарите пролетта на 2005 година тренирах активно тай чи по 3 часа всеки божи ден, и в дъжд и в слънце, както се казва, тичах километри на ден, имаше период в подоготовката ни когато се занимавахме само с трнивровки в Пирин, и като резултат аз качих няколко килограма, които и днес са ми в повече и дрехите са издйниците на тази тема, но се чуствам добре.

Посещаването на сауни и бани предпазва от напълняване.
За съжаление това не е вярно. Организмът се отървава само от течностите, чието количество бързо се възстановява след утоляване на жаждата.

Масажът с твърди сухи четки или ръкавици може да ни избави от целулита.
Това би било прекрасно, но за съжаление подобно механично въздействие не е способно да премахне мастното наслояване. Иначе такъв масаж е много полезен за кожата – тя става гладка и еластична. Храненето може да ни помогне в борбата с целулита.

За затлъстяването са виновни само продуктите с висок гликемичен индекс: картофи, хляб, макарони и т.н.
Това не е доказано от науката. Гликемичният индекс определя относителната способност на един или друг продукт да се преработва в глюкозата на кръвта – индексът на глюкозата се приема за 100%. Само диабетиците трябва да внимават за този показател.

Употребата на продукти с високо съдържание на белтъци ще ни помогне да отслабнем.
Да, тези продукти могат да допринесат за нашето отслабване. С този метод обаче не трябва да се злоупотребява, за да не се увреди работата на бъбреците.

Ако преди ядене изпиваме чаша леденостудена вода няма да повишим теглото си.
При употребата на студена вода организмът действително “изгаря” калории, за да се стопли, но много много малко – за 1 литър се изразходват около 30-35 калории, което е равно на калоричността на бучка захар.
Аз самата не пия и не слагам течности на масата когато се храним, и съм убедена, че това не е въпрос само на навик. Това, което се слага у дома на трапезата е чаша червено вино, но и то не е всяка вечер.

Обилната закуска ” програмира ” организма за обилен обяд и вечеря, затова е по-добре да не закусваме. Децата и хората, извършващи тежък физически труд задължително трябва да закусват пълноценно. За хората, водещи заседнал начин на живот, отказването от закуска също е вредно. А иначе – няма полезно преяждане.
Това е много спорна тема, старата поговорка гласи “Закуската изяж сам, обеда раздели с приятеля си, а вечеря дай на врага си”, но много често сутрин дори до обяд аз не изпитвам никакво желание за закуска, така че ит ук правила няма, трябва да слушаме нашето тяло, а не да му казваме какво да прави.

Можем да ядем колкото ни се иска, но само до 6 часа вечерта.
Това не е вярно, тъй като има значение общото количество и калоричност на храната за денонощие, а не часът на хранене.
И това не знам дали е вярно:) У дома вечерята е в 19.30 часа, задължително, точно … традиция. Случвало се е да вечряме и по-късно и знам какъв е резултата. Ако има нещо за което съжалявам и не съм намерила тония начин за да помогна са “нощните закуски на съпруга ми”, знам, че са свързани с работата, с нервите, но това не е оправдание и знам резултата за него.

Разделното хранене ни помага в отслабването.
Всички методи на разделното хранене, например отделната употреба на белтъци и въглехидрати, от научна гледна точка са пълна безсмислица. Но тези методи помагат на човека да контролира и планира по-добре своето хранене.
Аз съм привърженик на разделното хранене от години, но за мен то е част от здравословното хранене, отхигиената на мисълта, постъпките и храната.

изполвани са материали от здраве.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории