Годен ли е побелелият шоколад?
Добави към моето меню
Случвало ли ви сие, когато отоврите шоколад, който не е с изтекъл срок, той да е побелял или покрит с тънък прахообразен бял слой?
Годен ли е за ядене побелелият шоколад?
Трябва да се прави разлика между стар, побелял шоколад – тогава той някак е “изсъхна’, губи своята еластичност, свива се, трудно се яде и става безвкусен. Преди много години бях купила кутия шоколадови бонбони да почерпя за хубав повод и те се оказаха такива. Бързо трябваше да намеря с какво друго да почерпя. Но теи бонбони вероятно бяха с минал срок на годност и неправилно съхранявани.
Шоколад не трябва да се съхранява на студено и в хладилник, защото при ниски температури кристалите на захарозата в шоколада излизат на повърхността и образуват неприятен бял цвят. В резултат на това шоколадът губи своя естествен вкус.
Какво да правим с побелелия шоколад? когато е още в срок? Ако шоколадът побелее, не изглежда добре, но става за ядене.
Побелелият шоколад не е вреден
В резултат на честите оплаквания от страна на потребителите германски учени от Хамбург откриха защо шоколадът променя цвета и текстурата си.
При повечето изследвани случаи е установено, че причината за побеляването се дължи на съхранението при неправилна температура. Когато шоколадът се съхранява на по-висока или по-ниска температура се предизвиква така нареченото “мастно оцветяване”, с други думи появяват се бели частици на повърхността на шоколада.
Затова учените твърдят, че такъв шоколад не е опасен за здравето. Те съветват шоколадът да се съхранява на температура между 16-18 градуса, а вече отвореният шоколад да се консумира по-бързо.