Последни Рецепти
Последни Статии

Благовещение

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Честит имен ден на всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна

Ден на благата вест се чества на 25 март от всички християни – православни, католици и протестанти, ден, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.

На този ден всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.

Традиции за Благовец

Традицията, която се оказа, че се спазва на Благовец, независимо от времето е да се продупчат ушите на момиченцата и да им се сложат обички.

Благовещение Daniela Knezhevich
Благовещение от Daniela Knezhevich

Нека във всеки дом влезе блага вест, която да направи живота ви хубав и необикновен!
Бъдете благословени, закриляни, много щастливи и усмихнати!

Всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват на 25 март Благовещение, ден който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.
Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.
Празникът е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.
В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде “нещо зелено” – коприва, спанак, лапад. Традиция е също на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
Празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой и др.

Трапеза за Благовещение
Питка Блага вест

На Благовещение не излизайте гладни и без пари

Народът ни нарича празника Благовец, а фолклорната традиция е установила няколко задължителни ритуала. Според вярванията, на този ден идва пролетта, а благата вест съобщава кукувицата.
На Благовец всеки трябва да е сит и да има пара в джоба си, та кукувицата да го закука „на сито и с пълни джобове“. Кукувицата възвестява също, че излизат самодиви и самовили.

На този ден мечката се събужда от зимния си сън, змиите излизат от зимовищата си. За предпазване от ухапванията на змиите през лятото се извършвало обредно обикаляне на къщата и двора.

Неизменна част от обичая е почистването на къщата и паленето на огньове. Рано сутринта на Благовец се изхвърлят навън боклуците и ненужните предмети. Пали се огън, който прескачат всички, като се стараят добре да опушат босите си крака – вярва се, че това предпазва от змийски ухапвания през лятото.

Много са и иманярските легенди – съществува поверие, че на този ден над заровените съкровища излиза син пламък.

Разпространено е вярването, че на Благовец небето се отваря – така, както се отворило при идването на Архангел Гавраил при Дева Мария. Затова хората отправяли поглед нагоре, за да видят отново чудото и да си пожелаят здраве и късмет.

На Благовец пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да е благ медът после. В някои краища на страната малки момиченца търкалят питки по поляните – за да е приятна полската работа през лятото.

А в песните и наричанията, които съпровождат различните ритуали, най-често се споменават кукувицата, пролетта и пожеланието всичко да е благо през цялата година. Пак на Благовец долитали лястовиците и щъркелите. Това било голяма забава за децата. И щом видели птиче, подвиквали към небето – „Щърко, шарен дългокрак, дай ми здраве с кукуряк!”

Благовещение 2018 г. е различно. При нас снега е над 20 см и на 25 март продължава да вали сняг. На въпроса коя традиция няма да спазите на този ден е
– Няма да закука кукувица
– Няма да излязат змиите
– Няма да се хванем за зелено
– Няма да запалим огън в почистената градина
На 25 март 2018 минахме и към лятното часово време, което означава, че в 20.00 ч. е още светло. Светло и снежно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории