Бакла – вкусна и полезна
Добави към моето меню
Ако сте любители на бобовите култури и има от къде да вземете в началото на юни ще сте приготвили вече някоя рецепта с бакла.
Баклата е едногодишно растение от семейство Бобови. Произхожда от Северна Африка и Югозападна Азия, но е успешно отглеждана и в други страни и райони.
В древността, баклата е била една от основните храни в средиземноморските цивилизации, предимно на египтяни, римляни, гърци и елини. В България баклата е внесена най-вероятно от Гърция преди векове и е била отглеждана в много градини. Това, което днес наричаме боб – зелен фасул и след това зрял боб или бял боб или зрял фасул е било отглеждано в Америка като култура още преди инките. В Европа е донесен от експедициите на Христофор Колумб. След което баклата започва да губи своята популярност.
бакла, черен боб, Vicia faba, also known as the broad bean, fava bean, faba bean
Препоръчително е консумацията на бакла да е докато тя е още прясна и млада. Листата на растението също са годни за консумиране, както сурови, така и варени, подобно на спанака.
Какво прави полезна баклата:
Баклата се намира на едно от първите места по съдържание на хранителни вещества в сравнение с останалите зеленчуци. Неузрелите й семена съдържат 3,6% суров протеин, 2,6% захари и 2,5 мг % витамин С. В узрелите семена суровият протеин варира от 26 до 35%.
Растението съдържа и L-допа, естествена аминокиселина. L-DOPA е естествена аминокиселина, която се използва за повишаване на допаминовите нива при хора с болестта на Паркинсон – натриуретичен агент, който може да помогне при контролирането на хипертония.
В семената се намират кондензирани танини от типа на проантоцианидините, тоест могат да имат инхибиторна активност към ензимите.
Фенолните съединения на баклата директно потискат образуването на канцерогенните нитрозосъединения в стомашно-чревния тракт, сочат редица проучвания.
Баклата е богата на тирамин – вазоактивна аминокиселина, която при попадане в организма стимулира освобождаването на хормона норадреналин в главния мозък. Това действа възбуждащо и пречи на заспиването. Поради тази причина консумацията на бакла не се препоръчва вечер или непосредствено преди лягане.
Рецепти с бакла
Чорба от бакла
По традиция, в градината се гледат няколко стръка бакла. Нейните шушулки стават първи и се приготвя вкусна чорба от бакла. Вкусна е и с агнешко месо. След това в градината за бране става грах и в началото на лятото може да откъснете първия зелен боб.
Бакла, наречена още “черен боб”, в градината
Един от спомените ми с моята прабаба е как в началото на април пускам зърна бакла в лехата, които ще дадат плод когато са готови джанките. Може би затова и в старите рецепти баклата е придружена от зелените едри вече джанки.
В арабските магазини може да намерите бакла на зърна, както и брашно от бакла, с които може да разнообразите менюто си.