Последни Рецепти
Последни Статии

Бакла – вкусна и полезна

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Ако сте любители на бобовите култури и има от къде да вземете в началото на юни ще сте приготвили вече някоя рецепта с бакла.

Баклата е едногодишно растение от семейство Бобови. Произхожда от Северна Африка и Югозападна Азия, но е успешно отглеждана и в други страни и райони.

В древността, баклата е била една от основните храни в средиземноморските цивилизации, предимно на египтяни, римляни, гърци и елини. В България баклата е внесена най-вероятно от Гърция преди векове и е била отглеждана в много градини. Това, което днес наричаме боб – зелен фасул и след това зрял боб или бял боб или зрял фасул е било отглеждано в Америка като култура още преди инките. В Европа е донесен от експедициите на Христофор Колумб. След което баклата започва да губи своята популярност.

bakla pix
бакла, черен боб, Vicia faba, also known as the broad bean, fava bean, faba bean

Препоръчително е консумацията на бакла да е докато тя е още прясна и млада. Листата на растението също са годни за консумиране, както сурови, така и варени, подобно на спанака.

Какво прави полезна баклата:
Баклата се намира на едно от първите места по съдържание на хранителни вещества в сравнение с останалите зеленчуци. Неузрелите й семена съдържат 3,6% суров протеин, 2,6% захари и 2,5 мг % витамин С. В узрелите семена суровият протеин варира от 26 до 35%.

Растението съдържа и L-допа, естествена аминокиселина. L-DOPA е естествена аминокиселина, която се използва за повишаване на допаминовите нива при хора с болестта на Паркинсон – натриуретичен агент, който може да помогне при контролирането на хипертония.

В семената се намират кондензирани танини от типа на проантоцианидините, тоест могат да имат инхибиторна активност към ензимите.

Фенолните съединения на баклата директно потискат образуването на канцерогенните нитрозосъединения в стомашно-чревния тракт, сочат редица проучвания.

Баклата е богата на тирамин – вазоактивна аминокиселина, която при попадане в организма стимулира освобождаването на хормона норадреналин в главния мозък. Това действа възбуждащо и пречи на заспиването. Поради тази причина консумацията на бакла не се препоръчва вечер или непосредствено преди лягане.

Рецепти с баклаbakla 2
Чорба от бакла
По традиция, в градината се гледат няколко стръка бакла. Нейните шушулки стават първи и се приготвя вкусна чорба от бакла. Вкусна е и с агнешко месо. След това в градината за бране става грах и в началото на лятото може да откъснете първия зелен боб.

bakla gradina
Бакла, наречена още “черен боб”, в градината

Един от спомените ми с моята прабаба е как в началото на април пускам зърна бакла в лехата, които ще дадат плод когато са готови джанките. Може би затова и в старите рецепти баклата е придружена от зелените едри вече джанки.

В арабските магазини може да намерите бакла на зърна, както и брашно от бакла, с които може да разнообразите менюто си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории