Големи гевречета
Добави към моето меню
Големи гевречета
идеята за тези големи гевречета е от Будапеща. Много неща могат да се вземат от унгарската кухня като идеи, колкото и да е близка до нашата, 1 000 км е разстоянието, има и разлики. Това, което прави впечателние са качествените продукти, големите порции и е вкусно и насищащо. Интересни са и малките фурни или магазинчета за хляб и закуски. Имам два фаворита тези големи гевречета и различните сладкиши с макова плънка.
Продукти
около 500 гр брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 пакетче мая
2 яйца
щипка захар и сол
около 2 с.л. сусам
100 гр кашкавал
* Маята се разтваря с топлото мляко и 1 ч.ч. вода (около 40 градуса), щипка сол и захар и 2-3 с.л. брашно. Оставя се да шупне за около 15 мин
* Замесва се меко еластично тесто като се добавя едно яйце и белтъка на другото. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Тестото се загъва с кърпа и се оставя за около 30 мин
* Разделя се на топки, големи колкото топки за тенис. Всяка топка се разточва на тънък шнур и се оформя в желаната форма. С точилка се приглажда леко за да се дооформи
* Редят се в намазнена тава. Намазват се с настърган кашкавал и сусам
* Оставят се да втасат за около 45 – 60 мин
* Пекат се на средна фурна на 190 градуса до готовност.
В студените дни обичам да приготвям през почивните дни нещо вкусно от тесто, първо защото има време за почивка и защото кухнята се сгрява от включената фурна (а понякога и печка на дърва) А ароматът е аромат на дом, согурност и семейство. Затова е и вкусно, защото събира семекството около трапезата.