Карфиол на фурна
Добави към моето меню
Карфиол на фурна
знаете на кое се казва регионална рецепта, когато се приготвя в определен регион. Оказва се, че има рецепти, които могат да се приготвят в едно село и в другото да не се приготвят. Историята е разказа майка ми, когато си говорихме какво може да се приготви с карфиол. Ястието опитала за първи път когато била на гости на своя приятелка от съседното село. И след това минало време докато й кажат как да го приготви, като “крем карамел”
и така
Карфиол на фурна
село Поликраище, В. Търново
1 топка карфиол, около 1,5 кг
150 гр сирене
1/2 л прясно мляко
4 яйца
смлян черен пипер и сол на вкус
2 с.л. олио
* Карфиолът се накъсва на розички и се сварява в подсолена вода за малко, само да омекне леко
* Отцеденият карфиол се подрежда в намазанат тава. Поръсва се със сирене
* Яйцата се разбиват и се смесват с прясното мляко и се залива ястието
* Пече се на средна фурна до готовност, до златисто.