Горски цар
Добави към моето меню
Специалитет “Горски цар”
Продукти – по 70 г свинско, телешко, пилешко и телешки език, по 30 г бейби моркови, грах и царевица, 20 г кашкавал, сол, черен пипер, сметана и копър, 1 кафена чашка зехтин, 100 мл бяло вино. Начин на приготвяне. Месото се задушава в зехтина и бялото вино до омекване. След това се прибавя сметаната и сварените предварително зеленчуци и врат 2-3 минути. С решетъчна лъжица се изважда всичко от тенджерата, слага се в сервизната чиния и на най-ситното ренде се настъргва отгоре кашкавалът. Поръсва се с копър.
Свинско с картофи
Продукти: 1 кг свинско (от бута), 3-4 глави лук, 8-10 картофа, 1 чаена чаша паприкаш от консерва (може 2-3 домата и две чушки), 1 кафена чашка мас, една връзка магданоз, 3-4 дафинови листа, 1 чаена лъжичка червен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се сварява в малко вода. След това се прибавят нарязаните на едро картофи, паприкашът (доматите и чушките нарязани), дафиновите листа, червеният пипер и лукът, които предварително сме задушили в мазнината. Посолява се и се вари още 20 минути. След като се свали от огъня, се наръсва със ситно нарязания магданоз.
Телешко вретено
Продукти: 1 кг телешко месо от филето, 3 супени лъжици орехови ядки, 10-12 мариновани гъби, 1 връзка пресен лук, 2 супени лъжици масло, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се начуква, посолява и се намазва с част от маслото. Наръсва се с черен пипер. Отгоре се разстилат ситно нарязаният лук, счуканите орехови ядки и нарязаните на ивички гъби. След това месото навиваме на руло, забождаме с клечка за зъби и намазваме отгоре с останалото масло. Пече се на скара, а може и във фурната.