Последни Рецепти
Последни Статии

Горещници

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Според народния календар на 15 юли започват горещниците.
Наричат последователно трите дни: Чурлига, Пърлига, а 17 юли – Огнена Марина.
Името Марина означава слънчева и морска, носи двоен заряд: на огъня и на водата.
В народните вярвания Св. Марина е символ на небесния огън, закриля жътвата, нивите, сеитбата. Покровителка на брака, водите и Южното Черноморие. Празникът на Созопол е на 17 юли.
Във Велико Търново църквата „Св. Марина” е строена от майстор Кольо Фичето. Казват, че Света Марина се явява в съня на хората и им дава съвети как да се избавят от болест и нещастия.

sofia park
София, Южния Парк

За нашите предци огънят е благослов, получен като дар от Бога. Той се пази в огнището на дома цяла година. Когато Старият Огън се умори, то трябва да се угаси и да се изпрати с голяма почит, за да не се разсърди, да не предизвика пожар и да унищожи реколтата. Ритуалното почитане на Старото Слънце започвало от Петровден 29 юни.
На 15 юли, първият ден от Горещниците, загасвали огъня. Оставяли го да си иде с добро.
На 17 юли, в Деня на Огнена Марина, със специален ритуал запалвали новия Млад огън. Прескачали го за здраве. Всяко семейство си вземало от новия огън, за да запали отново домашното огнище.
Според традицията, по време на горещниците не се работи. Разказват, че един богат стопанин не почел празника. Пратил жетвари на нивата. Припламнал огън и унищожил посевите. Едва когато богаташът се примолил огненият ад да спре, пламъците утихнали. Стопанинът се разкаял: „Прости ми, св. Марино, ти палиш, ти гасиш”.

Казват, че на 17 юли и от най-пресъхналите извори блика вода. Тя притежава голяма сила.

Горещници – време на огнени страсти и на сърдечни изцеления. на горещо време и чудодейната сила на водата.
Лято!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории