Последни Рецепти
Последни Статии

Света Марина 17 юли, Горещници

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Света Марина 17 юли, Горещници
средата на юли, най-горещите дни в годината

Честит имен ден на Марина, Маринела, Марин

Горещници 15, 16, 17 юли
празниците имат езически произход и са свързани с вярванията в огъня, в предпазването от градушки в средата на юли, когато теммературите са най-високи.
Хората вярвали в спазването на определени забрани – да не се работи на полето, ното в градината или дома за да не падне от небето огън и да изгори новите, реколтата и къщите. Затова са и тези вярвания и деня наречен Марина Огнена.

marina
На 15 юли изгасяли огъня във всички къщи и чак на третия ден от Горещниците на Света Марина се палел ритуално огън. Празнично на селския мегдан се палел новия огън и се вярвало в неговата сила – нов огън, жив огън, от който палели всяко огнище във всеки дом, огън, който се вярвало, че лекува всички болести на света.

Казват, че Света Марина идва в съня на хората, които вярват в нея, пророкува и дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейносто име има лечебни води, особено силни в деня на Света Марина – 17-ти юли. Има обичай болните да се къпят в топли извори или с топли билкови отвари за здраве.
Света Марина е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях. Почитана е като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие.

За православната църква Света Великомъченица Марина е живяла през ІІІ в. и е дъщеря на езически жрец от Антиохия. Марина приема християнството още на 12-годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство “кръщение”, тя останала непокръстена, а Кръщението се превръща в нейно съкровено желание. Тъй като отказва брак на управителя на източните римски провинции Олибрий, той започва да я преследва и измъчва и накрая я посича с меч. Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории