Последни Рецепти
Последни Статии

Петровден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Честит имен ден на Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина!

Петровден

Обредна трапеза на Петровден е пиле, ябълки-петровки, “бял мъж”, тиквеник

На 29 юни, в дните на горещото лятно слънце, се празнува Петровден.
Православният календар отбелязва на тази дата деня на св. апостол Петър, наречен Върховен апостол, както и на св. апостол Павел. Църковният канон определя деня като край на двуседмичния пост, наричан “петровски”. От Петровден, след комкане, се отговява с тазгодишно петровско пиле.
На този ден след прекадяване в църква се раздават и могат да се ядат от първите ябълки петровки.
В много селища се правят сборове.

petrovden
Св. Петър и Павел – фрагмент от стенопис в манастира в Арденица, 1744 г.

Българската традиция и българската национална кухня за Петровден включва:

Прясна пита
Баница с масло и сирене
Бял мъж, Белмъш, Кутмач

Петровско пиле
1 бр. пиле
125 гр масло
1 ч.л. червен пипер
чубрица и черен пипер на вкус
Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре
В корема му се слага маслото
Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира
Поднася се с много салата и студена бира!

и всички рецепти с пиле от които можете да изберете какво да приготвите за празника според вашето желание, възможности и къде ще празнувате, у дома, на вилата или ще направите барбекю с проятели на горската поляна или морския бряг има какво да си изберете.

Малки готварски тайни за пилето

А това е една класическа българска рецепта, как нашите баби и прабаба са приготвяли сирене
Прясно сирене
Това е рецепта как нашите баби са приготвяли сирене, за Петровден. това е традиция и ритуал. Баба правеше сирене, ставаше много хубаво, на едни такива малки стегнати калъпчета, подреждаше го в буркани и стигаше за цялата зима, до следващия път, в началото на лятото когато правеше сирене

* 2 кг мляко /по възможност овче/
* 20 г. мая за подсирване
Разтворената мая се слага в хладко мляко и се оставя около половин час, а след втвърдяване на сместа последната се поставя в платнена торбичка и се закача за една нощ, за да се изцеди т.нар. суроватка. Сиренето може да се яде веднага след това, посолено или наръсено със захар.

30 юни Павловден

Павловден, Павлувден -­ народен празник, отбелязван главно в Източна България за предпазване от огън, пожар, гръм и по-рядко от градушка. Свързва се със стари народни представи за унищожителната сила на огъня. На Павльовден строго се следи да не се работи (не се жъне), да не се пали огън (дори за приготвяне на храна). В Източна Тракия не се меси хляб, за да не се” опавлюва” брашното, т.е. да бъде запазено от сплъстяване и червясване.

В църковнохристиянския календар Павльовден е отбелязван на 29 юни (Ден на св. апостоли Петър и Павел), но народът го приема като самостоятелен празник и го отбелязва на следващия ден (30 юни).

Петровден в правослваната църква

На този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел – ревностни разпространители на християнството, изтърпяли много страдания и гонения и са наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”. Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли “петровско пиле”. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

В България на Свети Петър и Свети Павел са посветени много църкви и манастири. Паметта им започва да се почита от Православната ни църква след Покръстването на българския народ през 865 г. Твърде рано и техните образи влизат в християнското изкуство. В българската иконография двамата Апостоли обикновено са представени заедно като държат в ръцете си макет на църква, което символизира заслугата им като стълбове на Христовата църква тук на земята. Апостол Петър се изобразява често и с ключове в ръце, символ на думите, казани му от Иисус Христос: “И ще ти дам ключовете на царството небесно и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небето. И това, което развържеш на земята, ще бъде развързано на небето.

21.06.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории