Горгонзола
Добави към моето меню
Горгонзола
Едно по-малко познато сирене, което не се среща често в нашите магазини, италианско синьо сирене
Произход: Италия
Мляко: краве
Масленост: 48%
Консистенция: кремообразна
Горгондзола е най-доброто италианско сирене в категорията „сини сирена”. Носи името си от името на град в Северна Италия, на чиято територия преди време от млякото на крави, преминаващи от и за областите Комо и Бергамо, се произвеждало сиренето „стракино”.
Горгондзола се прави от краве мляко и е класическо кремообразно синьо сирене. Цилиндричните му пити тежат между 6 и 13 кг и зреят около 2 месеца. Кората му е дебела и твърда, с червеникаво-сив цвят. Вътрешността му е бяла до бледо-жълта, прорязана от синьо-зелени вени.
Неповторимият комплекс от вкус и аромат се дължи на дълбоко проникналия във вътрешността на сиренето мухъл и богатата флора по повърхността.
Консистенцията му е мека и кремообразна, а вкусът – мек и сладък.
Особеностите на производството са довели до появата на две основни разновидности Горгондзола
„Долче” (сладко)
„Натурале” или „Пиканте” (с по-силен и пикантен вкус).
Горгондзола „Долче” е сирене с маслена консистенция, мек и сладък вкус и влажна, чуплива кора.
Горгондзола „Пиканте” е по-зряло сирене, по-твърдо и трошливо, с тънка и суха кора и по-остър вкус и аромат.
Предложение за консумация: в гореща паста или намазано върху препечена филийка.
Комбинира се добре с: плодови бели вина; бира със сладък финал.
Хранителна информация за 100 гр:
Калории – 370 Ккал
Мазнини – 31 г
Холестерол – 88 мг
Натрий – 780 мг
Протеини – 21 г
Калций 52% от необходимата дневна доза