Последни Рецепти
Последни Статии

Грана Падано

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Грана Падано
Красиво име за сирене. На италиански Grana Padano, от думите grana – „зърно“ – говори за зърнистата структура на сиренето, и Padano, идва да покаже региона на сиренето – поречието на река По) Това е популярно твърдо италианско сирене.
Произход: Италия
Мляко: краве
Масленост: 32%
Консистенция: твърда

grana padano

Грана Падано е италианско твърдо сирене, произхождащо от областта Ломбардия. Традиционно се прави от полуобезмаслено краве мляко.
Питите Грана Падано тежат между 24 и 40 кг и имат естествена гладка и твърда кора със златист цвят. Зреят от 12 до 48 месеца. В Италия сиренето се купува на буци, отчупени от питата с инструмент, подобен на длето.
Вътрешността е с цвят на слама, слабо зърниста и без дупки, което го прави особено подходящо за настъргване. При по-младите сирена вътрешността може да се реже с нож, а при по-зрелите се троши. Вкусът му е деликатен, едновременно мек и интензивен, плодов и сладък, с намек за ананас.
По-добре е да се купува сиренето на буца, а не настъргано. Когато е предварително настъргано, сиренето бързо губи вкуса и аромата си.

Кулинарна употреба
идеално е настъргано върху паста, ризото, супи и салати. Можете да го предложите и на буца, с хляб и с купа хубав балсамов оцет за топене.
Комбинира се добре с червени вина

Хранителна информация за 100 гр:
Калории – 384 Ккал
Мазнини – 24 г
Холестерол – 75 мг
Натрий – 540 мг
Протеини – 33 г
Калций -120% от необходимата дневна доза

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории