Мусака по гръцки
Добави към моето меню
Мусака по гръцки
700 г патладжани
сол и черен пипер на вкус
2 -3 с.л. олио
2 глави лук
500 гр телешка кайма
500 гр домати, или 5 с.л. доматено пюре
щипка захар, магданоз, по ч.л. риган и канела
за заливката:
25 г масло, 2 супени лъжици брашно, чаша прясно мляко и яйце.
Начин на приготвяне: Сините домати се нарязват на филии, дебели колкото един пръст. Поръсваме ги със сол и ги оставяме за около час. Фурната се загрява до 180°. В дълбок тиган затопляме 2 супени лъжици от олиото и задушаваме нарязания лук до зачервяване. Изсипваме каймата и изпържваме сместа. Прибавяме доматите, захарта и останалите подправки. Оставяме сместа да ври на бавен огън за около 20 минути. Измиваме добре патладжаните и ги подсушаваме. Сгорещяваме останалото олио и ги пържим до зачервяване и от двете страни. Разтапяме маслото в малка тенджера. Прибавяме брашното, като го бъркаме непрекъснато около минута. Постепенно прибавяме и млякото. След като сместа заври, подправяме със сол и пипер. Оставяме бешамела да застине за малко и прибавяме яйцето. В подходящ съд подреждаме каймата между сините домати. Заливаме с бешамела и печем за около 45 мин до позлатяване.