Великденско пиле с вино
Добави към моето меню
- пиле около 1кг
- прясно мляко 30гр
- лук 100 гр
- моркови 100 гр
- целина 50 гр
- чесън 2-3 скилидки
- брашно 1 сл
- 3 жълтъка
- бяло вино 200 мл
- кисело мляко 200 гр
- 1 лимон
- магданоз 1/2 връзка
- червен пипер 1/2 чл
- сол на вкус
Почистеното и измито в студена течаща вода пиле се отцежда и нарязва на порции. Поставя се в тенджера със сгорещена мазнина и малко вода и се задушава в в похлупения съд до порозовяване. Прибавят се ситно нарязаният лук, а след задушаването му – морковите и целината. Ястието се поръсва с брашното и червения пипер, залива се с вода и се вари на слаб огън. След омекване на месото сосът се прецежда, зеленчуците се пресоват и се връщат в соса заедно с месото. Задушава се с бялото вино и варенето продължава още 10 минути. Застройва се с разбитите с киселото мляко жълтъци и се поръсва при сервирането с лимоновия сок и ситно нарязания магданоз.
април 27 2005