Грахам питки
Добави към моето меню
Грахам питки
Любимите питки за закуска събота сутрин, през зимата, когато има време, приготвени с грахам брашно
Неободими са:
2 ч.ч. грахам брашно
2 ч.ч. брашно
1 яйце
1/2 пакетче мая
щипка захар
1 с.л. олио
за плънката
200 гр сирене
2 стръка праз
щипка чубрица
1 жълтък за намазване
* Маята се стрива със захарта и се смесва с няколко с.л. брашно и 300 мл хладка вода. Оставя се да шупне за около 15 мин;
* Добавя се яйцето и се замесва меко елстично тесто. Загъва се с мека кърпа и се оставя да втаса за около 1 час;
* Плънката се приготвя като праза се нарязва на ситно и се смесва с натрошеното сирене. Овкусява се с малко градинска чубрица;
* Тестото се разделя на 16 топки. Всяка се разточва на дълга лента, по дължина се разпределя част от плънката и се завива на руло, а след това и на охлюв;
* Подреждат се в тава за печене и се намазват с разбит жълтък;
* Оставят се да втасат около 30 мин;
* Пекат се на средна фурна, на 190 градуса, до готовност.