Грюер
Добави към моето меню
Грюер
Алпи, Швейцария и сирена или фондю. И веднага се сещаме за Грюер. Трудно се намира в нашите магазини. Името на френски е Gruyère
Произход: Швейцария
Мляко: краве
Масленост: 45%
Консистенция: твърда
снимката е от сайта http://www.gruyere.com/
Произвежда се от непастьоризирано мляко в близост до градчето Грюер в Швейцария, откъдето носи името си. Известно е най-вече като основна съставка за приготвяне на фондю, но благодарение на деликатния си аромат на ядки и пикантния си вкус е чудесно в плато със сирена или самостоятелно.
Грюер се различава от Ементал по по-малките и по-малко на брой дупки и по-гладката си и мазна повърхност. Питите му са с диаметър от 55 до 65 см и тежат от 25 до 40 кг. За производството на 1 пита Грюер са необходими над 100 галона мляко.
Грюер е с по-тъмен цвят от Ементал, а консистенцията му с нежен жълт цвят е много по-плътна и компактна. Леко зърнисто, сиренето има чудесен комплекс от вкусове – в началото плодов, а после – землист и леко тръпчив.
Кулинарна употреба
За фондю, в сосове, в ястия с пиле или стек “кордон бльо”, в сандвичи, с плодове – смокини или грозде
Комбинира се добре със: сухи червени вина, сухо Розе
Хранителна информация за 100 гр:
Калории – 413 Ккал
Мазнини – 32 г
Холестерол – 110 мг
Натрий – 336 мг
Протеини – 30 г
Калций – 101% от необходимата дневна доза