Последни Рецепти
Последни Статии

Несъвместимост на грейпфрут с лекарства

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Несъвместимост на грейпфрут с лекарства
Преди повече от 20 години лекарите за първи път установяват, че вещества, които се съдържат в грейпфрута изменят действието на лекарствата.

grapefruit pix

В Canadian Medical Journal е публикувано изследване на канадски специалисти, посветено на влиянието на грейпфрута на действието на лекарствени препарати.
За последните няколко години препаратите, които са несъвместими с този цитрусов плод (за другите е по-слабо изразено расте, в статията се казва, че са се увеличили от 17 на 43 медикамента.
Съгласно техните изводи – някои лекарства в съчетание с цитрусови плодове усилват своето въздействие до такава степен, че може да възникне предозиране или обратно, тяхната ефективност толкова да намалее, че е равностойно болният да получава недопустимо малка доза.
Отговорността за това е в съдържащите се в грейпфрута фуранокумарини, които влияят на ензимите в стомашно чревния тракт и променят дозировката на препарата в 2-3 пъти, като усилват или намалят ефекта от препарата.
Към несъвместимите с грейпфрута препарати се отнасят както лекарства срещу рак, антибиотици, препарати за нормализиране на кръвно налягане, статини, както обезболяващи и депресанти.

Антиракови (антитуморни):
– дазатиниб
– ерлотиниб
– еверолимус
– лапатиниб
– нилотиниб

Антибиотици:
– еритромицин
– халофантрин
– маравирок
– рилпивирин

Статини
Статините са група лекарства, които се използват за намаляване на холестерола и неговите съставки. Това води до понижаване на риска от исхемична (коронарна) болест на сърцето, сърдечен инфаркт и смърт. Тези лекарства са жизнено важни за хората, преживели инфаркт, с поставени стентове или байпаси и се приемат цял живот.
– аторвастатин
– ловастатин
– симвастатин

Кардио препарати
– амиодарон
– апиксабан
– дронедарон
– еплеренон
– фелодипин
– ривароксабан
– тикагрелор

Болкоуспокояващи:
– алфентанил
– фентанил
– кетамин
– оксикодон

Препарати за лечение на психични разстройства (антипсихотици)
също невролептици са вид психоактивни вещества, използвани в психиатрията за подтискане на психични болести. Най-честото им приложение е срещу психоза(вкл. налудности, халюцинации и объркана мисъл) при шизофрения и биполярно разстройство, но в малки дози се използват и срещу различни видове неврози.
– луразидон *
– пимозид
– зипразидон *

Гастроинтестинални:
– домперидон

Имунодепресанти:
– циклоспорин
– сиролимус
– такролимус

Уринарни:
– солифенацин
– силодозин
– тамсулозин

Освен грейпфрут влияние на действието на лекарствата, но в по-малка степен, оказват лайм и горчив портокал (Citrus aurantium L.)

Източник
David G. Bailey, George Dresser, and J. Malcolm O. Arnold
Grapefruit-medication interactions: Forbidden fruit or avoidable consequences?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории