Последни Рецепти
Последни Статии

Грозде

Добавено в Кулинарен справочник, Плодове

Добави към моето меню

Грозде
Гроздето е известно още от Античността. За негова родина е приета Западна Азия. В Тракия грозде се отглежда повече от 3000 години. И днес сме запазили славата си на производители на грозде – сортовете Димят и Булгар имат много златни медали. За съжаление днес българско грозде можем да наберем в градината на баба, защото това в магазина е гръцко, а през зимата – чилийско.

грозде

Гроздето е събрало слънцето на лятото и мястото му на нашата трапезе е почетно. Расте на чепки по храстове или лози в зони с умерен климат по целия свят. Като цяло гроздето е сочно, с гладка кожа; може да е със или без семки. Според цвета си се разделя на: бяло (вариращо от жълтеникаво-зелено до светло зелено) и черно (вариращо от светло червено до лилаво-черно).

Как да избираме грозде?
Избирайте гроздове с наситен цвят и със закръглени и здраво закрепени за чепката зърна.

Как да съхраняваме грозде?
* Грозде може да се съхранява до 5 дни в хладилник, без да бъде мито.

Какво да приготвим с грозде?
* Гроздето трябва да се измие много добре, под течаща вода, преди консумация;
* Гроздето е чудесен плод за прясна консумация – като десерт. Може да се използва за приготвяне на салати и сладкиши. Съчетанието на синьо сирене и грозде е класика;
* Чепки с грозде могат да се използват за декорация на плата;
* От грозде се приготвя шира, вино и ракия;
* За замразим грозде във фризер трябва да го измиеем и след това да го посишим. Поставяме един ред грозде върху плоска тава. Замразяваме, и когато е готово, го прибераме в кутия. Замразено грозде е чудесно за закуска и различни сладкиши.

Хранителна информация за грозде
* Без мазнини, наситени мазнини, натрий и холестерол.

Химичният състав на гроздето е различен за различните сортове. Той зависи от степента на зрялост, от почвата, от агротехниката приложена при отглеждането и.
Гроздето е изключително хранителен плод, което се дължи на захарите в състава му: от 13 до 24% захари, преобладаващата от които е глюкозата, следвана от гроздовата захар и малко фруктоза.
Известно е, че гроздовата захар е най-доброто “гориво” за човешкия организъм, защото не се преработва от храносмилателните ензими, постъпва в кръвта непроменена и се усвоява оптимално. Тя е източник за образуване на гликоген (животинска скорбяла), която се отлага в черния дроб и мускулите и служи за енергиен резерв на организма.
Киселините в състава на гроздето (винена и ябълчена и др.), са от 4 до 7%. Те подпомагат функциите на храносмилателната и отделителната система.
Целулозата, белтъчините и мазнините са в малки количества.
Етеричните масла, танинът и смолистите вещества в съдържанието му придават онзи изтънчен аромат и приятен вкус на различните сортове грозде.
Общото количество на минералните вещества (магнезий, калций, силиций, арсен, йод и др.) в гроздето е от 0,5 до 0,9%, от които най-голям дял се пада на калия.
Гроздето съдържа 5,0мг% витамин С и в по-малко количество витамини РР, каротин, В1, В2 и др. Със своя ценен и разнообразен химичен състав то е ценна храна за здрави и болни.

Яжте, черно грозде за сърцето!
Черния сорт грозде за разлика от белите сортове, са особено богати на полифеноли. За да се възползвате максимално от изключително ценните вещества, които предпазват сърцето, е най-добре да консумирате току-що откъснато грозде, но добре измито (за да се отстрани полепналата по зърната прах, съдържаща пестициди).

Гроздето е безценен източник на минерали
Калият действа като естествен диуретик, калцият, фосфорът и минималните нива сол, благоприятстващи дренирането и отделянето на токсини.
Магнезият пък помага за намаляване на физическата умора, а цинкът предпазва от преждевременно стареене.

Гроздето е богато на витамини
Особено на витамин В, който предпазва мускулите от спазми, на витамин РР който благоприятства бронзирането на кожата и укрепва стените на кръвоносните съдове и се използва за лечение на спукани капиляри и болести по вените. Независимо от ниското съдържание на витамин С, гроздето допринася за асимилирането му от организма.

Изследвания върху животни доказват, че съставна част от гроздето, наречена ресвератрол, може да блокира развитието на раковите клетки, преди да образуват тумори. Затова специалистите препоръчват да се консумира грозде като превантивна мярка срещу ракови заболявания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории