Последни Рецепти
Последни Статии

интуитивно хранене

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

интуитивно хранене
или
Оставете тялото ви да реши с какво да се храните

Вслушайте се в тялото си! вашите емоции са тези, които могат да ви накарат да се натъпчете и те са тези, които могат да ви накарат да се храните здравословно и да се чуствате добре във вашето тяло. Затова най-добрият начин да отслабнете е да престанете да се опитвате да отслабнете!

Вместо непрекъснато да спазвате диети, водени от ненавист към собственото ви тяло е много по-добре да приемете тялото си такова, каквото е – храм на вашата душа, емоции и чуства. И да се храните тогава, когато вашият организъм го поиска!
И така неусетно отслабването ще се получи, ще свалим индекса на телесното тегло.

Американските диетолози са стигнали до този извод в едно свое изследване.
Тази стратегия за отслабване се нарича “интуитивно хранене” и се основава на чувството за глад и ситост. То се противопоставя на яденето по емоционални причини, което води до неравномерно хранене и съответно – до затлъстяване. „Ще започнете да отслабвате, когато храната престане да бъде единственото удоволствие в живота ви” Има заболявания, като хиперфагия (прекомерно хранене, провокиране не от глад, а от психически и емоционални причини), анорексия (отклонение на психична основа, когато е налице страха от напълняване), булимия (болест при която пристъпите на приемане на ненаситно хранене се редуват с периоди на повръщане) или орторексия невроза(ново заболяване при което хората страдат от мания за здравословен начин на живот и превръшат храненето и продуктите в маниакален проблем).

Емоционалното хранене се свързва не само с моментите, в които искате да унищожите една кутия шоколадови бонбони защото сте под стрес, а и с гладуването като начин да се “накажете” за това, че сте с два килограма над идеалното ви, според вас, тегло.

Хората, които чуват сигналите на своето тяло за хранене и се водят от тях, доказно приемат по-здравословна храна и не злоупотребяват с количествата.

zakuska pix 1

За да можете да се храните интуитивно единственото и основно изискване е да приемете тялото си такова, каквото е. Независимо от модни тенденции и снимки в модни списания. Един цитат от библията казва, че ако ние не обичаме себе си и Господ не може да ни обича. За да бъдем здрави ние трябва да се научим да обичаме сами себе си и да се приемем такива, каквито сме.
И не означва да се примерим и да се отчаяме, че никога няма да се видим с дънки два номера малки, дори и преди две години да са ни ставали. Това не означава, че трябва да компенисраме това наше несбъднато желание като се натъпчем с храна. По този начин ние можем да навредим само на себе си.

Уважавайте себе си и дайте на организам си това, от което има нужда. И с времето ще забележите, че сте започнали да се храните по-здравословно.
Трябва да слушате тялото си затова кога да ядете, какво да ядете и кога да спрете. Преяждането е част от емоционалното хранене и с малко усилие на волята ще се научите да спирате в момента, в който сте заситили вашия глад.

Хората, които се приемат такива каквито са и не са правърнали яденето или неяденето във фикс идея са с много по-добро самочувствие и в много по-добро здравословно състояние, от тези, които непрекъснато смятат калории и гладуват с дни, само защото са си позволили парче шоколад.

Интуитивното хранене не ни обещава, нито може да ни даде тяло като на филмова звезда.
Здравословното тегло на всеки човек е различно и не може да се изчилява или да се зададе по формули за определяен на идеално тегло при даден ръст, вид на костна система или мускултура. Ние сме си ние – мисли, чуства в едно. Или както се пее в рекламата на Кока Кола ” аз съм си аз ……”

Това, което можете да направите е да се консултирате с личния си лекар, който може да определи какво е вашето идеално тегло, което означава здравословно тегло. Ако имате излишни килограми или наднормено тегло лекарят може да ви даде препоръки или програма по която да можете да го достигнете.
А това означава, че вие ще трябва да приемете тази програма, да повярвате в нея.
И да не забравяте да се движите всеки ден.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории