Последни Рецепти
Последни Статии

Гратен с лук

Добавено в Френска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

Гратен е вид ястие от френската кухня, вкусна запеканка със сос поръсена с настъргани сирена, кашкавал или сухар и запечена във фурната при което се получава апетитна хрупкава коричка.
Ако сте приготвяли френска лучена супа то този гратен ще ви хареса, защото представлява запеканка от лук, сметана и сирене

Гратен с лук
Продукти

4 глави лук, около 800 г
3 яйца
300 г кашкавал (може и други сирена, като „Гауда“)
50 г краве масло
250 мл животинска сметана
1 щипка индийско орехче
сол и смлян бял пипер на вкус

Начин на приготвяне
• Лукът се нарязва на полумесеци и се претрива с пръсти. След което се задушава в маслото на умерен огън с маслото. Готви се, докато започне да се карамелизира
• Кашкавалът (сирената) се настъргва на едро ренде, яйцата се разбиват и се смесват със сметаната. Овкусяват се със сол, бял пипер и индийското орехче.
• Настърганите сирена се разпределя по дъното на тавата (диаметър 26 см, за да се получи повече хрупкава коричка), а върху тях се слага задушеният лук. Заливат се с яйчената смес.
• Гратенът се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории