Последни Рецепти
Последни Статии

Грешки, които ни пречат да отслабнем

Добавено в Диети

Добави към моето меню

От утре трябва да мина на диета или започвам с упражненията от понеделник. Колко пъти сте си казвали нещо подобно, когато усетите, че сте прекалили с храната и имате нужда да свалите няколко килограма? Но тези две изречения са едни от честите грешки, които хората допускат, докато се опитват да отслабнат. С тях често си внушаваме подсъзнателно, че каквито и усилия да направим, те са обречени на провал. Това са още 8 грешки, които хората правят, докато се опитват да отслабнат.

diet plan pix

С упражнения може да си наваксате нездравословните навици
Това е една от най-честите заблуди. Тренировките не влияят на химичните процеси в организма ви. Това прави начина на хранене, какво включва вашето меню. Вярно е, че правилно направените упражнения са полезни за здравето, като регулират нивото на инсулина например. Но те няма как да компенсират тежката закуска с тестени или преяждането вечер.
Въпреки че е възможно да изгорите с анаеробни упражнения захарта, която сте поели с огромната порция на сутринта. Тренировките са допълнение към здравословния начин на живот, но не и негов заместител.

Отслабването – теория и практика

Умереното ядене на джънкфуд е позволено
Това наистина е голяма грешка. Хората често спазват някои ограничения при храненето, докато не дойде уикендът и си кажат, че е крайно време да си позволят порция пържени картофки или поне 1-2 бири. Вярно е, че те няма да се отразят толкова зле на линията, ако се случва рядко. Но не и ако си позволяват подобни удоволствия всяка седмица.
Правилото 80/20 е в сила и тук. Ако през седмицата следвате принципите на балансираното хранене може да си позволите парче торта. Но трябва да избираме качестени продукти – черен шоколад, качествени мазнини, подсладител различен от бяла захар.

Например допустимото количество на трансмазнини, което може да приема тялото ни, е точно нула. Така че накрая всичко е въпрос на приоритети. Ако наистина сте загрижени за здравето си, колкото по-малко компромиси правите с него, толкова по-добре.

С нискокалоричната храна задължително се отслабва
Изследвания установяват, че човек приема много повече от храната, ако знае, че тя е нискокалорична. А колкото по-голямо е количеството, толкова повече калории поглъщаме. Затова четете етикетите на продуктите внимателно. Така може да разберете, че бисквитите, на които пише, че са подходящи за диета, всъщност може да изключите от режима си. И да ги замените със зеленчуци – те наистина са нискокалорични, а в същото време засищат. Но не ги поливайте обилно с дресинг, защото от него също се пълнее.

Тренировките на празен стомах
„Нищо друго не може така да саботира добрата тренировка като празния стомах”, казва треньорът на звезди като Лив Тайлър и Ан Хатауей – Дейвид Кирш.
„Най-добрата тренировка е, когато е направена рано сутринта, малко след като си станал от леглото. Никой не може да ми каже, че не може да отдели за това 10-15 минути на ден. Но проблемът е, че повечето хора в 8 сутринта не са хапнали нищо и нямат никаква енергия”, обяснява той. Кирш препоръчва да не отиваме към залата на гладно, а да хапнем например 20 бадема, ябълка или банан.
Упражнения и отслабване е голяма тема – всеки трябва да намери мотивация, желание, време, финанси за да прави упражненията, които ще го направят по-здрав и ще го доближи до желаната фигура.

Правенето на едни и същи тренировки в залата
Повтарянето на едни и същи тренировки във фитнеса е сигурен начин, че няма да получим желания резултат. Ние сме така устроени, че сме склонни да се придържаме към неща, които добре познаваме и в които сме добри. Не стоят така нещата, когато се отнася до нашите тренировки.
Тялото има невероятната способност да се адаптира бързо и когато достигнем до определен напредък в нашите тренировки, спираме с развитието му. Хубаво е да променяме тренировките като натоварване и интензивност. Ако непрекъснато не предизвикваме тялото си с нови упражнения и движения, по-скоро бихме запазили теглото си, отколкото да загубим още няколко килограма.

bcn sport 3

Забравяме за яйцата
Когато минаваме на диета за отслабване, забравяме за много от полезните храни. Това обаче не трябва да важи за консумирането на яйца. Заради съдържанието им на холестерол често хората решават да ги изключат от менюто си. Но изследванията показват, че холестеролът в храните всъщност не повишава нивото на холестерол в кръвта. Яйцата са богати на витамини, минерали, протеини и полезни мазнини. Така че са важни за организма и особено за функциите на мозъка и на очите. Не яжте само белтъка. В жълтъка са всички важни хранителни съставки.
Какво се променя, ако ядете по 2 яйца на ден?

Броенето на всяка калория
Голяма заблуда е, че най-важното при отслабването е да броите колко калории поглъщате на ден. Въпреки че количеството им е важно, за да знаете колко енергия трябва да изразходвате, по-добре се съсредоточете върху разнообразието на храните, които поемате. Те са важните за процесите в организма и се отразяват на чувството за глад, а и на хормоните ви по различен начин. Приемането на по-малко захар, карбохидрати и мазнини ще ви помогне повече, отколкото следенето на калории.

С гладуване ще постигнем най-добри резултати
Това е най-често допусканата грешка. Опитвате се да ограничите количеството храна, което приемате, и така сваляте няколко килограма. Но често не от частите от тялото, които искате да видите пак във форма. Тези килограми са преди всичко активно телесно тегло – мускули, а не мазнини. Гладуването въвежда тялото в режим на сериозен стрес.
Това не е обичайният режим на работа на тялото, то разчита продължителното гладуване като стрес и шок. Затова то пуска в ход програмите за натрупване на колкото се може повече мазнини. Метаболизмът се забавя. Така драстичното намаляване на приема на калории, ако не е назначено и проследено от специалист, може само да ви навреди, отколкото да помогне в борбата с излишните килограми.

Източник: 24 часа

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории