Лаврак със зеленчуци
Добави към моето меню
Лаврак на фурна със зеленчуци
рецепта с лаврак – една от по-скъпите риби, които се предлага в рибните магазини, приготвена в пергамент с гарнитура от ароматни зленчуци – по идея за пъстърва с много зеленчуци
2 лаврака
50 мл бяло вино
лимон
за плънката:
1 чушка
1 тиквичка
1 морков
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 среден домат
1 с. л. зехтин
щипка босилек
* Изберете чистен лаврак в магазина. Ако не е почистена рибата я почистете от люспите и я направте на филета, като ножът трябва да се движи по протежението на гръбначната кост от опашката към главата;
* Почисстените филета се овкусяват със смлян черен пипер и с остър нож се правят нарези и се поливат с лимонов сок;
* Лука се нарязва на шайби. Тиквичката и моркова на пръчици, а чушката – на шайби;
* В тиган се загрява 1 с.л. олио и лука и чесъна се сотират, след което се добавят нарязаните зеленчуци и се поръсват с босилек. Разбърква се и зеленчуците се задушават за кратко. Добавя се нарязания на ситно домат и плънката се оттегля от огъня;
* Върху паус или хартия за печене се сипва част от зеленчуковата плънка, слага се едно филе и се слага още от плънката. Хартията се завива като пликче и се слага в тава за печене. Така се оформят 4 порции;
* В Тавата се налива 50 мл бяло вини и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 мин;
* Поднася се със зелена салата и сварени картофи за гарнитура. Украсено с филийки лимон.