Последни Рецепти
Последни Статии

Кебапчета

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Кебапчета
Кебапчета на скара, това е асоцията е толкова силна, че огладняваш

1 кг месо – смес, агнешко и говеждо, свинско и телешко, или само телешко
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
щипка бахар и/или кимион

Каймата, смляното месо се омесва с черен пипер (и по желание ситно нарязан лук, но класическите кебапчета са без лук) и отново се оставя да отлежи 3-4 часа, поне 30 мин в хладилника в купа загъната с фолио.
Оформят се около 24-30 кебапчета ( “пръчки” с дължина около 12 см и дебелина 2 см). Кебапчетата се пекат на умерено загрята скара (намазана със сланина или тампон напшоен с олио, ако месото не е много тлъсто), като се обръщат често чрез търкаляне в една посока. Опечените кебапчета трябва да са сочни, но не и сурови/кървави.

Поднасят се с гарнитура от ситно нарязан лук, червени домати, кьопоолу, лютеница, яхния от зрял фасул и салата според сезона – туршия или зелена. Любимата ми гарнитура за кебапчета е дребно нарязан праз смесесн с лютеница.

Кебапчета с чесън на скара
Под влияние на сръбската скара, започнах да приготвям кюфтета, кебапчета и плескавици с чесън или да ги подправям с щипка чесново брашно.

500 г кайма
1 ч л кимион
3 – 4 скилидки чесън

Каймата се омесва добре с кимиона и пресованият чесън, трябва да постои около 30 мин в хладилника.
Оформят се 15 кебапчета, които преди печене се заглаждат с ръка, натопена във вода с малко оцет.

Как да си приготвим кайма у дома
Месото се почиства от ципи и сухожилия, нарязва се на кубчета и се полива с подсолената вода. След десетина минути се смила два пъти в месомелачка. Поставя се в емайлиран или порцеланов съд, заглажда се, покрива се с мокра кърпа и се оставя на студено (в хладилника) за 1 нощ.
Предпочитам сама да си приготвям каймата у дома, за да знам каква е, избирам добре изглеждашо месо в магазина и смилам част от него, ако е в повече го съхранявам във фризера. С такава кайма приготвям колбаси – наденици и суджук през зимата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized