Последни Рецепти
Последни Статии

Грог, пунш, греяно вино

Добавено в Други

Добави към моето меню

Грог, пунш, греяно вино – топла напитка през зимата

Още древните римляни са разбрали, че най-сигурният начин за прогонване на депресията е виното. Особено през зимата, когато нощта все повече изяжда светлото от кратките зимни дни. Плодовете, които е родила земята през лятото, са обрани и обработени. Получило се е чудно вино, което сбира хората и улеснява комуникацията им.

В древния Рим тези сборища се наричали “сатурналии” – млади мъже с кипнала от виното кръв тичали голи из града. Естествено останалите не пропускали гледката и превъзбудената тълпа увеличава числеността си, а глъчката от веселбата бучала чак в ушите на боговете.

Почти три хиляди години по-късно обичаите не са се променили чак толкова много, просто се срещат в други разновидности. Коледните базари, на които освен сладки се предлага и вино, са част от тази традиция. Християнският свят преборва студа и мрака с вино. Най-вече греяно.

Пуншът се прави от 5 съставки
През XVII-XVIII век британски моряци пренасят по земите на Европа модата да се пие пунш. Смята се, че пуншът е индийско изобретение, а названието му идва от хинди и означава “пет”. Толкова са съставките, от които се прави – арак, захар, лимонов сок, вода и чай.
Аракът е вид ракия, произвеждана на остров Ява и Западна Индия. Прави се от захарна тръстика. В някои разновидности и от фурми.
Англичаните обаче заменили ракията с червено вино, добавили ром, портокалов сок и подправките анасон и канела. Напитката се загрява и се прибавя малко захар, което прави алкохола бързодействащ. Според източници от онова време за кратко пуншът се превърнал в любимата напитка на торите. Особено важно при приготовлението му е да се внимава течността само да се загрее, но да не заври, защото иначе ароматът му изчезва.

Грогът – топлата завивка за зимата
Грогът е любим на английските моряци
Горе-долу по същото време и пак с родители англичаните се появява грогът. От XVII век та чак до 1970 г. на корабите на Кралската флота на моряците се раздавала дневна дажба ром. През 1740 г. обаче вицеадмирал Едуард Вернън (1684 – 1757) наредил ромът да се разрежда с гореща вода. Мерките били срещу постоянната злоупотреба от страна на корабния персонал. След време към напитката добавили лимонов сок и захар. Прякорът на вицеадмирала бил Стария Грог (Old Grog – което пък идва от Grogram. Това било нещо като мохер. Вицеадмиралът обичал да носи такава топла наметка.). Така прякорът му дал името и на горещата напитка.

Грогът се пие от специални чаши с високо столче, в които се слага бъркалка. Целта е стъклото да не се пукне, когато се изсипе врящата вода. Ромът се добавя малко преди сервиране, за да не му излети ароматът. Обикновено пропорциите са 1/8 гореща вода, две бучки захар, 4 cl ром. Може и с повече ром – на ваша отговорност.

Греяното вино гони депресията
Името изглежда по-обикновено, но откъм аромат, вкус и ефект няма голяма разлика с пунша или грога. Ето една простичка рецепта: литър червено вино, винена чаша и половина захар, две нарязани на кубчета ябълки, 15-20 зърна черен пипер, канела, 4-5 зърна карамфил, лимон. Всичко това се слага в един съд и се кипва. После се оставя 10 минути да поеме от ароматите и още топло се разлива по чашите. Вместо захар може да се използва мед. По желание се добавя и индийско орехче. Наздраве!

в-к Стандарт

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории