Картофена торта
Добави към моето меню
Тази рецепта е много подходяща за Коледа, ако се направи без месо – може и на Бъдни вечер. Става много добро мезе, особенно, ако имате гости. Лесно е, красиво и ефектно …. и ужасно вкусно.
Картофена торта
1,5 – 2 кг картофи
1 опаковка 250 гр майонеза
2-3 червени чушки от туршия (или печени)
4-5 кисели краствички
3-4 сварени моркова
1 ч.ч. сварен грах
1 ч.ч. царевица от консерва
250 гр шунка или печено пиле
250 гр кашкавал
Сварявате картофите. Обелвате ги, пасирате и приготвяте картофено пюре, но без мляко иили вода, а само с малко масло за да стане твърдо.
Основната част от останалите продукти (без майонезата и кашкавала) нарязвате на дребно и смесвате с картофеното пюре. Оставете толкова колкото вашата фантазия ви каже за украсявате на тортата отгоре.
Разстилате полученото картофено пюре върху тортена чиния или поднос и го оформяте като торта. Отгоре го намазвате с майонезата. Украсявате го с останалите продукти. Отгоре настъргвате кашкавала.
Сервирате и режете като торта.
Друг вариант е да бъде оформена като Празнична картофена торта – часовник. На оформената торта най-отгоре пиша цифрите на часовника с майонеза и слагам стрелки от ивички морков, които сочат 12 часа.
Друга идея е да оформите тортата като снежен човек (една голяма и една по-малка топка) и да сложите шапка и шал от червена печена чушка, носле от морков и очи от маслина.
Всичко е въпрос на желание и фантазия