Мармалад от шипки
Добави към моето меню
Вкусът на мармалада от шипки е като вкус на детство – ароматен, сладък
Шипките са много полезни и освен да изсушим за чай може и да си приготвим
Домашен мармалад от шипки
Рецепта споделена от Penka Gergova
След като сте набрали шипките ги сварявате във вода.
Първо се пасират през гевгир, като се добавя по малко вода за да се вземе максимално от плода
След това през сито (през което се сее брашно) за да се отстранят власинките
Полученият сироп се вари докато изври на половина
Към 1 литър от сиропа се прибавя 1 кг захар
Мармаладът ври докато като се сипе в чиния и прави пътечка – тогава е готов
Налива се още топъл в затоплени бурканчета и се затварят с капачки. Обръщат се на обратно за да се вакуумират. След което се съхраняват на хладно