Мусака от тиквички, картофи и кайма
Добави към моето меню
Мусака от тиквички, картофи и кайма
(или мусака от тиквички по гръцки)
Тиквичките са продукт от който може да се приготвят много рецепти – тази е за мусака от тиквички, която ще ви отнеме малко повече време защото тиквичките трябва да се запекат на грил, но е вкусна с всяка хапка
Продукти
4 тиквички
3 – 4 картофа
1 морков
500 г кайма
4-5 скилидки чесън
2 глави кромид лук
1 буркан домати (800 г) или 3-4 домата
3-4 стръка копър
4-5 стръка магданоз
Смелен черен пипер и сол на вкус
1 щипка канела
2-3 с.л. олио
2 яйца
4 с.л. кисело мляко
4 с.л. брашно
Начин на приготвяне
• Тиквичките се нарязват на ленти и се запичат леко на грил тиган, като се намазват с олио
• Картофите се нарязват на много тънки шайби
• Плънката се приготвя като кромид лука се нарязва на ситно и се задушава. Добавя се настърган морков, чесън и каймата, след което се добавят и доматите. Овкусява се с смелен черен пипер, сол, канела. сместа ври на тих огън около 20 мин
• В тава намазана с олио се реди ред от картофи нарязани на тънко, ред тиквички, разпределя се каймата, ако чесъна е зелен може да поръсите нарязаната зелена част и половината от подправките – копър и магданоз.
• Реди се още един ред картофи нарязани на тънко и останалите запечени тиквички
• Пече се около 25 мин на средна фурна на 200 градуса, след което се полива равномерно със заливката от яйца, кисело мляко и брашно и около 100 мл вода и се връща да се допече
• След като заливката добие златист цвят мусаката е готова и се поръсва с копър и магданоз