Последни Рецепти
Последни Статии

Дегустация по време на пътешествие

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

За живота в някоя чужда страна може да научим повече в местната кръчма, отколкото в музея
Пауло Куельо

Дегустацията е задължителна част от преживяванията по време на пътешествието

Спомнете си колко пъти в чужбина ви се е искало да опитате най-специфичнатата напитка за страната. Поръчвате нещо, което смятате за типично, а наоколо местните жители продължават с удоволствие да отпиват съвсем друго… Попитайте направо какво най често се поръчва тук. И после ще разказвате с вид на познавач за вкуса на оригиналното шампанско в Шампан и различието между шотландско и ирландско уиски.

Дестинация Япония
Правилният избор, разбира се, е
саке.
Оригиналната напитка съдържа не повече от 20 градуса алкохол. Продава се в малки глинени шишенца, с вместимост на чаша. Като се приберете, спокойно може да разкажете за пиенето на саке по този начин: „Значи купихме си с тоя приятел , Ясубари, пет бутилики саке и не ни стигнаха”.
Това ще бъде и кристалната истина, ако не употребявате традиционни порцеланови чашки от 15-20 грама. Ако ги използвате – сакето можеби ще ви хване, защото приема на алкохол по такъв начин допринася за опиянението.
По отношение на бирата в Япония – местната бира е с нелошо качество и много екзотично название. Може да опитате.
Любопитното е, че в Япония кафето се продава в метални кутии, пие се студено и е с мляко.

Дестинация Франция
Франция и виното са абсолютно неразделно цяло. Изборът на вида и сорта зависи от района, в който сте. Например парижани препоръчват на гостите си да пият
бордо или шампанско.
Ако сте в Прованс, тамошните жители ще ви посъветват да опитате чудесното розе Cote de Provence или Bandol Rose. На юго-изток във Франция най -добре е да се наблегне на червено местно вино. Първо питате как се казва това лозе и после проверите дали пише същото име върху вашата бутилка. Ако съвпадат – супер!

Освен вино във Франция е препоръчително и пиенето на коктейли. В Париж има доста екзотични : Long Island, Mai-Tai, Weng Weng. В Прованс за традиционно силна напитка се смята пастис (45-50 градуса). Местните го разреждат с вода 50:50 и го пият с лед. Един от символите на Франция – абсента – вече е забранен, но
във френските Алпи той има заместител – шартрьоз и женеп (50-60 градуса). Истината е че в Париж продават и абсент – обаче налегално.
А в Нормандия е калвадоса – ябълковата ракия. Да пиеш калвадос е като да четеш роман на Ремарк.

Дестинация Ирландия
Гинес, хиляда пъти Гинес. Никъде по света Гинес няма такъв нежен кремов вкус като в Ирландия – където е създаден. Напитката силно се отличава от това, което пием у нас и другите страни в Европа. В Ирландия той има много по-мек вкус. Най-добрият Гинес може да пробвате в в Дъблин, в оригиналната пивоварна.
Второто най-важно нещо в Ирландия след бирата Гинес е
уискито.
Официалната версия е, че уискито, не без намесата на Св. Патрик, се е появило за първи път в Ирландия.
Практически веднага било споделено с дружеските шотландски племена. Ирландското обаче има по-мек вкус. И е по- евтино. Вероятно по причина, че в страната всичко е по-евтино.

Уискито се слага на всичко – влючително кафето.
Irish coffee – нежно съчетание на уиски, сметана и кафе е любимо на жените. Както и Baileys. Но за разлика от истинския наливен Гинес, Baileys може да си купите в Duty Free .

Дестинация Гърция
Гръцката Рецина – е специфично местно вино, което отлежава в специални насмолени бъчви. Тези, които не харесат специфичния му вкус и дъх, може да изберат бялото ‘Хатзимихали’, червеното ‘Боутарис’ или ‘Мавродафн’ – сладко и силно, от типа на портвайна.
Гърците най-често пият узо, а ‘Метакса’ е известна на всички, така че обясненията са излишни.

Дестинация Америка
В Америка не трябва да се пие, а да се яде, смятат запознати. Да се пие тук не е прието, освен в къщи. Там са позволени 1-2 леки аператива- drinks, които съдържат около 30-40 грама спирт.
В пъбовете има още едно понятие shot . Един shot – е една унция (29,5 г) от някакъв силен алкохол – например уиски. Така че двойно уиски е два шота – 60 мг. От коктейлите най-известен е – ‘отвертка’, водка със сок от праскови и Helloween: 30 г уиски, 50 г прасковен сок и и 10 г лимонен сок.

Дестинация Италия
Италианско вино. Дори евтините марки няма да ви разочароват.
В тях има нещо, по което приличат на родината си – безгрижие, ласкавост, топлина. Ех, Тоскана…. Тоскана, ако можех да избирам къде да се рода – това е Тоскана – история и новаи изненади зад завоя, градините, лозята на Роскана са слънце и море и любове, в Тоскана човек обича по-силно и по истинско. Паста и червено вино, това е класика
Специфично италианска напитка е грапата. Това е питието на „отхвърлените”. Прави се от останките от гроздето, след като се източи целият им сок за вино. Получава се нещо като силно бренди, или „първак”. В някои винарни правят и много добра грапа, като не изцеждат целия сок за вино.
Но каквото и да се говори – струва си да пиете граппа само тогава, когато чудесното италианско вино престане да ви радва.

Дестинация Чехия
Бира. Бира. И още веднъж бира. Естествено – наливна, в Прага. Прага е много красив град, а бирата си е и реклама – има я. Има я навсякъде – от кварталните кръчмички до бирарията на Швейк. Ако искате наистина да се насладите на чудесното чешко пиво – седнете в някое ресторантче, които има своя пивоварна. Лесно ще ги различите. Реклама е на входа, а вътре ще видите самата пивоварнаинсталация, построена в ресторанта. Малка, само за нуждите на заведението. Качеството обаче често е по-високо от това на обикновените фабрични бири. С други думи – спазвайте общовалидното правило да поръчвате наливна бира.

Дестинация Холандия
И тук типичната местна напитка е бирата, сред които знаменития Хайнекен.
В Амстередам обаче не е добре да пиете. Особено ако имате намерение да влезете в кофи-шоп, където марихуаната е легализирана, има бонбони с марихуана, можете да си купите растението в саксия или да се снимате поне с него. Кореняците презират „тъпите туристи, които смесват смесват пиенето с „трева”. Тук цигарите с марихуана и хашиш са доста силни. Затова ако вече сте започнали с бира, не палете цигара, колкото и искренно да ви предлагат.

Дестинация Финландия
Освен фундамента на напитките във Финландия – водката, тук произвеждат чудесни ликьори от плодове. Такива трудно може да намерите другаде.
Но постъпете разумно и не ги купувайте от местните магазини, а от Duty Free на границата, тъй като там са 2 пъти по-евтини. Известно е, че алкохолът в страната е толкова скъп, че финландците ходят в чужбина основно на алкохолен туризъм.

Десстинация Русия
Това е водка, интересно е, че водката се е появаила късно. Любопитно какво са пиели руснаците до тогава?

Идеята е на infotourism.neт, но е преразказана, а те

Other posts tagging «Кулинарен туризъм»

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории