Гюзлеми със сирене
Добави към моето меню
Гюзлеми със сирене
Една от най-вкусните традиционни закуски от българската кухня е гюзлеми, печени на сач
рецепта и снимки Снежана Костова
Рецептата е от готварската книга на Radka Petrova
Продукти:
250 мл кисело мляко
150 мл прясно мляко
100 мл вода
около 800 – 830 г брашно /за средно меко тесто/
1 ч.л. /равна/ сода
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
200-250 г сирене
10 -12 с.л. размекната мас /може и с масло, но по-вкусни стават с мас/
Начин на приготвяне:
• Содата се разтваря в киселото мляко, добавят се прясното мляко, водата, олиото, солта, захарта и се разбърква. Към сместа се прибавя пресятото брашно и се замесва средно меко тесто, което се покрива и се оставя за 1 час.
• Тестото се разделя на 6 топки. От всяка се разточва кора с дебелина 1 мм. Маже се с мас и се поръсва със ситно натрошено сирене. Навива се на руло, раздърпва се леко и се усуква.
• От единия край на усуканото тесто се навива охлювче нагоре, а от другия край също се навива охлювче, но надолу. Мажат се охлювчетата с мас и се поставят едно върху друго. Разточва се гюзлема с дебелина 5 мм.
• Пече се на сач или тиган, предварително загрят и намазан с мазнина.