Последни Рецепти
Последни Статии

Навици за по-добър метаболизъм

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Навици за по-добър метаболизъм
Ако искате да подобрите здравето си или да отслабнете, първото на което трябва да обърнете внимание, е обмяната на веществата – това има огромно влияние върху това как клетките ни се снабдяват с енергия. Проблемите със забавен метаболизъм обикновено водят до наднормено тегло.
Това са няколко здравословни навици, които помагат за поддържане на добър метаболизъм.
1. Яжте в един и същи часове
Тялото ни е умно. То очаква да го храните по определено време, затова използва по-голямата част от енергията си до това време, знаейки, че скоро ще се зареди отново. Но ако графикът ви на хранене е нередовен, то започва да съхранява енергията, вместо да я използва, защото не може да е сигурно кога ще получи отново. Яденето на всеки 3-4 часа ще помогне на организма ви да привикне да оползотворява запасите си от енергия.

metabilizym hrani

2. Пийте повече течности
Приемът на достатъчно течности допринася за по-добра обмяна на веществата. Когато тялото е лишено от вода, то изгаря по-малко калории. Също така, черният дроб се концентрира върху възстановяването на водния запас и не обръща толкова внимание на изгарянето на мазнините. Ето защо трябва да пиете повече течности. Ако не сте свикнали да пиете много вода, пийте чай. Зеленият чай е особено подходящ.
3. Включвайте в менюто си млечни продукти
Млякото е богато на хранителни вещества, които помагат за изгарянето на мазнините и изграждането на мускулите. Например калцият, който се съдържа в млечните продукти играе значителна роля при обмяната на веществата.
4. Бъдете физически активни
Всякакъв вид физическа активност – бягане, ходене, танци или упражнения във фитнеса водят до по-бърз метаболизъм. Силовите упражнения са най-ефективни, защото засилват растежа на мускулна тъкан. Мускулите имат нужда от енергия, дори когато сме в покой. Ето защо най-добрият начин да ускорите метаболизма е да укрепнете мускулите.

yoga sport

5. Ставайте рано
Слънчевата светлина също оказва влияние върху метаболизма. Сутрешното слънце помага на организма да регулира биологичните процеси, които зависят от смяната на нощ и ден, което пък от своя страна е от жизненоважно значение за разхода ви на енергия.
6. Не изключвайте въглехидратите от храненето си
Не се претоварвайте с диети, които ви карат да пренебрегвате въглехидратите. За да може правилно да синтезира серотонин, организмът ви има нужда от значително количество въглехидрати. Липсата на въглехидрати може да има отрицателен ефект върху мозъчната дейност и е стресираща за организма. Да, може да сваляте килограми, но заради загуба на течности, а не на мазнини.
7. Не похапвайте между основните хранения
Ако сте фен на чипса, сандвичите и сладкишите, трябва да сте наясно с факта, че честото похапване забавя метаболизма ви. Енергията, която получаваме от храната, обикновено е достатъчна за 3 или 4 часа. След това тялото ви започва да си набавя енергия чрез изгаряне на собствената си мазнина. Постоянното похапване пречи за изгарянето на мазнините и води до наднормено тегло.
8. Използвайте йодирана сол
В момента модата e да се яде всичко друго, но не и позната ни трапезна, йодирана сол. А тя е един от основните източници на йод. Недостигът на йод е вреден за щитовидната жлеза и има вредно въздействие върху метаболизма. Трябва да приемаме по-малко сол с храната, но дефицитът на йод в организма ни води до различни заболявания.
9. Яжте чисти храни
Старайте се да се храните с колкото се може по-чисти като произход храни, с минимална термична обработка, за да се запазват полезните вещества. Дали такава храна ще е наречем „чиста“ или „био“ – важното е да се храним с качествени продукти. Всички знаем, че индустриално отгледаните храни съдържат множество добавки, животните са погълнали стабилно количество антибиотици и хормони на растежа, растенията – синтетични торове и пестициди. Не звучи изкусително, нали? Но за съжаление повечето неща, с които се храним, са така произведени. Има смисъл да подбирате по-доброто.
10. Набавяйте си нужното желязо
Липсата на желязо води до липса на кислород в мускулите, което, разбира се, е вредно. Липсата на желязо в организма води и до умора, по-лесно се уморявате. Ако в менюто ви липсва желязо, яжте повече месо и ябълки.
11. Избягвайте стреса
Повечето проблеми с метаболизма идват от неспособността ни да се справяме със стреса. Когато сме често под стрес, щитовната ни жлеза забавя метаболизма и килограмите започват да се трупат.
Грижете се за здравето си.

По идея на adme.ru

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории