Богата гъбена чорба
Добави към моето меню
Богата гъбена чорба
През зимата една топла супа прави чудеса в студеното време. Гъби има постоянно в магазина и може да си направим гъбена чорба, вкусно и сгряващо. Казват, че нямало нищо по-лесно от гъбена чорба, затова може да си я направите по ваш вкус и да добавите различни продукти с които разполагате освен гъбките.
Продукти
300 г гъби
1 малко парче целина
1 морков
½ червена чушка (ако има за цвят и по-богат вкус)
1 малка глава кромид лук
½ стрък праз
2-3 с.л. ориз
Черен пипер и сол на вкус
1 щипка дивисил
Лимон, на вкус
2 с.л. олио или зехтин
Начин на приготвяне
• Кромид лука и морковите се нарязват на ситно и се задушават с олио до златисто. Налива се 2 л вода
• След като водата заври се добавят гъбите и ориз. След като поври супата се добавят нарязаните праз лук, червена чушка и целина. Супата ври на тих огън до готовност
• Сухите подправки се добавят 2-3 мин преди да отстраните супата от котлона
Идея: когато купувам гъби избирам по-дребните и ситни гъби за супа или за гъбен сос. При поднасянето супата се овкусява с лимон. Праз зимата добавям и по малко зехтин при поднасянето на супата