Киселото мляко намалява риск от диабет
Добави към моето меню
Киселото мляко намалява риск от диабет
Обичате ли кисело мляко? Ето още една причина, за да включвате кисело мляко всеки ден във вашето хранене. Дори лъжица кисело мляко е достатъчна, за да намалее рискът от развитието на диабет тип 2. Учени от Харвардския колеж по обществено здравеопазване са установили, че приемът на лъжица кисело мляко – или 28 г на ден, е свързан с 18% по-нисък риск от развитието на заболяването. Другите млечни продукти не влияят на риска от поява на тази патология.
Обяснението е в особеното действие на бактериите, които се съдържат в киселото мляко
Пробиотици
Както и, че калцият, магнезият и специфичните мастни киселини в млечните продукти могат да допринесат за понижаване на риска от диабет тип 2
Учените са направили анализ на 3 големи проучвания, които включват данни за медицинската история и начина на живот на 289 хиляди човека. Сред всички разгледани случаи при 15 хиляди човека е установен захарен диабет 2 тип.
Бил е разгледан начина на хранене, индекс на масата на тялото, наличие или отсъствие на хронични заболявания. Включването на кисело мляко в храненето води до ползи за организма и помага при профилактика на диабет.
Друго изследване на учени от университета Тъфтс в Бостън, САЩ, установява, че хората, които консумират кисело мляко, по-рядко страдат от високо кръвно налягане и имат по-ниско средно систолно кръвно налягане . Те смятат, че консумацията на кисело мляко два пъти седмично може да помогне в за по-ефикасната борба с високото кръвно налягане.
Обяснение е, че киселото мляко влияе успокояващо върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове и по този начин понижава умерено кръвното налягане.
В българската народната медицина при хипертонична болест се дава кисело мляко, примесено с хрян – на 2 кг кисело мляко се прибавят 2 с.л. настърган хрян, което се изяжда за два дни.
На базата на сегашните данни учените препоръчват включването на киселото мляко в здравословното хранене.